ACTUEEL

Almere wil ‘datacapital’ van de zorg worden

Almere wil ‘datacapital’ van de zorg worden

De gemeente Almere gaat werk maken van de opslag, distributie en verwerking van digitale databestanden in de zorg. Onder het motto ‘Almere DataCapital’ wil Almere zich landelijk profileren als het datacentrum voor grootschalige opslag. De gemeente verwacht hiermee 2500 tot 5000 banen te creëren.

De Economic Development Board Almere (EDBA) wil met de campagne inspelen op de wereldwijde trend rond ‘big data’. Wereldwijd verdubbelt de hoeveelheid digitale informatie elke achttien maanden. Een kwart van deze informatie komt uit de medische sector. Het gaat hierbij ondermeer om enorme verzamelingen van zowel gestructureerde als ongestructureerde digitale gegevens, zoals hoge resolutie videobestanden en allerlei vormen van medisch (beeld)materiaal.

Kostbaar

De groei van de digitale databestanden stelt ziekenhuizen voor problemen, stelt woordvoerster Vivian Vijn van de EDBA. “De opslagruimte van de ziekenhuizen is beperkt”, aldus Vijn. “Daarbij is het een kostbaar verhaal. Vandaar dat ziekenhuizen groeiende belangstelling hebben voor gezamenlijke dataopslag.”

Ecosysteem

Almere DataCapital wil met “een ecosysteem van mensen, energie, kennis en bedrijvigheid rondom een concentratie van duurzame datacenters” inspelen op deze behoefte. Het Flevoziekenhuis, AMC, VUmc en UMC Utrecht hebben al belangstelling getoond en hun medewerking aan de eerste projecten toegezegd. Voor deze eerste fase heeft de EDBA een budget van acht ton beschikbaar. Samen met de ziekenhuispartners gaat Almere nu op zoek naar andere financieringsbronnen.

Miljoenenbesparing

Deze investeringen moeten zichzelf grotendeels terugverdienen. Alleen al door medische data gezamenlijk efficiënter op te slaan zijn miljoenen euro’s te besparen, verwacht de EDBA. Daarnaast kan er door informatie te bundelen een schat aan onderzoeksmateriaal beschikbaar komen. Daarmee ontstaan niet alleen mogelijkheden voor research, maar kan de zorgsector ook nieuwe diensten ontwikkelen.

Concrete stappen

Het programma Almere DataCapital is woensdag 23 november door burgemeester Annemarie Jorritsma officieel ten doop gehouden. De eerste concrete stappen bestaan uit een aantal projecten voor ondermeer het AMC en het Landelijk Borstkankeronderzoek in 2012. De EDBA verwacht dat op korte termijn meerdere ziekenhuizen en marktpartijen zich zullen aansluiten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 november 2011

2.500 - 5.000 medewerkers? - bij KPN werken er straks minder dan 30.000; bij Wehkamp 750.
En data 'van' verschillende zorgverleners met elkaar verbinden? - oef, handmatig zeker, da's beter voor de privacy.

Top