ACTUEEL

Ziekenhuizen sparen oudere werknemer niet

Oudere werknemers in de ziekenhuizen gaan meer avond- en weekenddiensten draaien. Dat is een van de uitkomsten van de cao die bonden en werkgevers vrijdagavond zijn overeengekomen.

Roosters rond krijgen

De bonden en de NVZ vereniging van ziekenhuizen hebben lang onderhandeld over vervanging van de verlofregelingen voor oudere werknemers. Door de vergrijzing kwamen steeds meer mensen in aanmerking voor allerlei soorten verlof waardoor ziekenhuizen moeite hadden om de roosters rond te krijgen. Bovendien werden  jonge werknemers bovenmatig belast. 

 

Nachtdiensten

In de nieuwe cao staat onder meer dat werknemers van ziekenhuizen tot hun zestigste avond- en weekenddiensten zullen moeten gaan draaien. Nu geldt dat alleen voor werknemers tot 55 jaar. Mogelijk moeten de ziekenhuiswerknemers ook langer nachtdiensten gaan draaien. Nu hoeven alleen werknemers onder de 55 dat te doen, maar als de vakbonden geen alternatief vinden moeten straks werknemers tot hun 57ste nachtdiensten gaan draaien.

Levensfasebeleid

In ruil voor meer late diensten hebben de bonden een levensfasebeleid bedongen. Hiermee kunnen werknemers zelf kiezen of ze verlof willen sparen en wanneer ze die vrije dagen willen gebruiken. De regeling geldt voor werknemers vanaf 45 jaar. De werknemers gaan er bovendien tot juli volgend jaar twee procent op vooruit en krijgen onder meer een verbeterde verlofregeling, meldt de NVZ.

Koopkracht

De NVZ vereniging van ziekenhuizen is bij monde van bestuurslid Wim van der Mee zeer te spreken over de nieuwe cao. "Wij zijn erin geslaagd de koopkracht te handhaven en de werknemers meer zeggenschap te geven over de verdeling van hun tijd tussen werk en privéleven."
Als de vakbondsleden akkoord gaan, wordt de nieuwe cao in 2011 van kracht.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top