ACTUEEL

Fraudeopsporing in mondzorg moet beter

Fraudeopsporing in mondzorg moet beter

De opsporing van fraude in de mondzorg kan beter. Zorgverzekeraars moeten hier meer aandacht aan besteden, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Waarborgen

Verzekeraars hebben nog te weinig waarborgen ingebouwd om betaling van foutieve declaraties in de mondzorg op te sporen en te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat de NZa deed bij zeven zorgverzekeraars.

Rol adviserend tandartsen

Zo zouden verzekeraars hun adviserend tandartsen beter kunnen inzetten en hun data beter kunnen analyseren om fraude op het spoor te komen. Zorgverzekeraars hebben tandartsen in dienst om verzekeringsaanvragen te beoordelen en vragen over de rekening te beantwoorden. Zij zouden vaker ook de juistheid van declaraties moeten beoordelen, vindt de NZa.

Controles in bedrijfsvoering

Daarnaast adviseert de NZa verzekeraars meer controles inbouwen in hun bedrijfsvoering om onregelmatigheden op te sporen. Bijvoorbeeld een controle waarbij de behandeling wordt gekoppeld aan het elementnummer van het gebit, zodat snel te zien is of een tandarts een behandeling dubbel declareert. In de regels die volgend jaar bij vrije prijzen gelden is dit nu verplicht gesteld, zodat tandartsen altijd het gebitselement op de rekening moeten vermelden. Controleren hierop door de zorgverzekeraars wordt dan makkelijker. 

Onderzoek fraudeopsporing

De NZa deed het onderzoek naar fraudeopsporing omdat zij extra aandacht besteedt aan de mondzorg in haar toezicht. De NZa houdt hier ook in 2012 verscherpt toezicht op en zet haar handhavingsinstrumenten in als dat nodig is. Op dit moment lopen verschillende onderzoeken bij tandartspraktijken naar fraude.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top