ACTUEEL

CZ ziet af van voorkeursziekenhuizen

Zorgverzekeraar CZ ziet voorlopig af van een financiële bonus voor behandeling bij een voorkeursziekenhuis. De verzekeraar heeft naar aanleiding van eigen onderzoek besloten geen voorkeursziekenhuizen uit te kiezen.

Bonus veroorzaakt argwaan

Aan het onderzoek van CZ werkten verzekerden, patiëntenorganisaties, huisartsen en wetenschappers mee. De meerderheid van de verzekerden ziet niets in de financiële bonus bij behandeling in een voorkeursziekenhuis. Volgens de verzekeraar maakt een dergelijke bonus patiënten achterdochtig over de criteria die de verzekeraar hanteert. Patiënten laten zich in hun keuze veelal leiden door de huisarts en ervaringen van bekenden. CZ betwijfelt daarom het effect van het aanwijzen voorkeursziekenhuizen.

Geen eenduidige criteria

Zorgverzekeraars hebben de mogelijkheid om hun eigen voorkeursbeleid in te vullen. Hierdoor kunnen de voorkeursziekenhuizen verschillen per verzekeraar. Volgens CZ geeft dit de patiënt weinig vertrouwen. Omdat het vertrouwen ontbreekt heeft CZ besloten nog niet over te gaan tot het aanwijzen van voorkeursziekenhuizen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

19 februari 2010

Als CZ verzekerde ben ik daar blij mee. Ik ben er helemaal geen voorstander van dat zorgverzekeraars de zorgmarkt kunnen aansturen via voorkeursbeleid. Dit wordt gebracht als kwaliteitsargument maar ik heb daar zo mijn twijfels over. Als zo'n ziekenhuis het voorkeurscontract onder druk tekent en daarbij akkoord gaat met een lagere vergoeding per verrichting (kwantum-korting), dan zal het eerder een averechts effect hebben op de kwaliteit van de zorg die de patienten gaat ontvangen. De enige die er baat bij heeft is de verzekeraar. Meer kwaliteit neemt nu eenmaal meestal meer tijd of meer voorzieningen, en dus meer geld. De overheid dient haar burgers weer hun keuzevrijheid terug te geven; pas dan kan een echt vrije zorgmarkt ontstaan.

Top