ACTUEEL

Babysterfte met bijna 40 procent gedaald

De sterfte van voldragen baby’s in Nederland is van 2001 tot en met 2010 met 39 procent gedaald. Dat blijkt uit een rapport van de stichting Perinatale Audit Nederland (PAN), waarin onder anderen verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, huisartsen en pathologen zitten.

Oorzaak is “dat we gewoon beter opletten’’, zei PAN-voorzitter Hein Bruinse zaterdag. Bovendien werken de betrokken partijen beter samen en zijn protocollen doorgevoerd. Bij internationaal onderzoek in 2004 kwam Nederland nog slecht uit de bus wat betreft babysterfte en zat het in de staartgroep van Europa.

Doorzetten

Vorig jaar werden 367 voldragen baby’s dood geboren of ze overleden in de eerste vier levensweken. In 2001 ging het nog om 651 gevallen. Daarmee ging het aantal omlaag van 3,8 per duizend naar 2,3 per duizend, een daling van 39 procent. Bruinse, emeritus hoogleraar verloskunde bij het UMC Utrecht, verwacht dat de daling “behoorlijk zal doorzetten''. Hij baseert dat onder meer op tussentijdse vergelijkingen met Vlaanderen en Finland, die beide al goed presteerden. “Vlaanderen hebben we ingehaald en Finland halen we langzaam in’’, aldus Bruinse. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 november 2011

Als het zo simpel was dan is het nu tijd om uit te zoeken waarom dit niet eerder gebeurde.

Anoniem

27 november 2011

Er zijn de afgelopen 10 jaar veel meer zaken veranderd! Buiten de perinatale audit is er meer bewustwording, er zijn meer protocollen, en in bijna alle ziekenhuizen zijn er nu 7x24u verloskundigen werkzaam, terwijl de patient eerst begeleid werd door een verpleegkundige met een gynaecoloog die oproepbaar was.
Niemand weet welke factor welke rol heeft gespeeld...

Top