ACTUEEL

Kroonlid SER: nieuw vangnet zzp'er nodig

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten gelijke rechten en plichten krijgen als werknemers in loondienst. Daarvoor moet een nieuw sociaal vangnet komen. Daarvoor pleitte Ferdinand Grapperhaus, hoogleraar arbeidsrecht en kroonlid bij de Sociaal-Economische Raad (SER) zaterdagavond in het programma Nieuwsuur.

Grapperhaus waarschuwt voor verborgen werkloosheid onder de zzp’ers. De inkomsten van zelfstandigen lopen hard terug en veel van hen verdienen minder dan een minimuminkomen. Volgens Nieuwsuur blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken dat een derde van alle zzp’ers, waarvan een aanzienlijk deel in de zorg en dan met name in de thuiszorg, een omzet heeft die lager ligt dan 25 duizend euro. Zeven en veertig procent van de zelfstandigen kan niet terugvallen op een alternatief gezinsinkomen. De SER berekende eerder dat 60 procent van de zelfstandigen na aftrek een bedrag onder een minimuminkomen overhoudt.

Structureel

“Ik vind dat we dit structureel moeten aanpakken’’, aldus Grapperhaus. “Zorg voor een overkoepelend criterium: of je nu in dienstverband of als zelfstandige werkt, je draagt verplicht bij aan verzekeringen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies. En daar kun je dus ook aanspraak op maken als je je werk kwijtraakt.” (ANP)

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 november 2011

Onbegrijpelijk dat dit niet eerder is bedacht.

j w de Graaf

29 november 2011

Ik ben ZZP-er geworden om mijn vak vrij uit te kunnen oefenen om los te komen van alle verplichtingen zoals verplicht pensioenfonds , werkoverleg etc
Ik voel er helemaal niets voor om weer als werknemer beschouwt te worden

Vollebregt

29 november 2011

Radio I zendt debat ZZP-ers versus Grapperhaus uit
luister dinsdag 11.45 naar Radio1
Debat : Grapperhaus - Vollebregt

Grapperhaus heeft een punt dat er wat geregeld moet worden voor ZZP-ers.

Maar dat kan op een betere manier dan elke zelfstandige maar weer als werknemer te beschouwen. ZZP zijn is kiezen voor vrijheid, zelf je zaken regelen, niet weer in een keurslijf of allerlei verplichtingen geduwd te worden

Als u geinteresseerd bent in echte nieuwe ideeen van en voor ZZP-ers luister dan dinsdag om 11.45 - 12.00 naar Radio1 , Daar zal ik pleiten voor moderne oplossingen voor ZZP-ers en met Grapperhaus in debat gaan

Leo Vollebregt
www.zzp-nederland.nl
de grootste ZZP belangengroep met 20.000 leden
van en voor zzp-ers

bestuurder en sector coordinator Zorg

Caroline de Pater

29 november 2011

Ik begrijp het probleem en ik denk ook dat veel zzp'ers in de (thuis)zorg echt heel hard moeten bikkelen om een beetje redelijk inkomen over te houden. Ik ben ook zzp'er Voor mij is de onafhankelijkheid en eigen verantwoordelijkheid voor tijden dat het minder gaat juist een belangrijk en aantrekkelijk aspect van het zelfstandig zijn. Zzp'ers oefenen zo in de omgang met onzekerheden: in deze tijd een handige vaardigheid. Ik denk dat dat voor meer zzp'ers geldt. Dus: ja, probleem analyseren maar een oplossing bedenken die recht doet aan juist het zelfstandige zonder personeel zijn.

JamesSharron19

10 juni 2012

The <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/mortgage-loans">mortgage loans</a> are useful for people, which are willing to organize their own business. As a fact, it is very comfortable to get a commercial loan.

essay writers

24 oktober 2012

Today grads go for companies that suggest assistance with college essay writing. Visit this website (bestwritingservice.com) and buy custom essays cheap which surely will help you to receive high grades.

rss submit

26 oktober 2012

Articles submission is not a joke thing. I don't simply try to make that by myself just because I know that I can't perform that professionally. I understand that the seo packages marketingslinks.com service will perform that for me. Therefore, I have not to trouble about that!

quality directory submission

26 oktober 2012

Some seo company can be not reliable enough to build professional relationship with. I need professional seo backlinks organizations! I really need the highest PR for my site and I can only work with the greatest optimization experts!

Top