ACTUEEL

Thuisprikservice Maasstad Ziekenhuis wint prijs

Het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft de publieksprijs van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie (NVKC) gewonnen. Zij wonnen de prijsvoor hun project 'Bloedafname aan huis voor oncologische patiënten'.

Thuis bloed afnemen

In het kader van het project nemen medewerkers van de afdeling Bloedafname de dag voordat een oncologiepatiënt een chemokuur moet ondergaan, thuis bloed af. Deze buisjes bloed worden vervolgens in het laboratorium van het ziekenhuis nagekeken op verschillende bloedwaarden. Aan de hand daarvan bepaalt de arts of de patiënt sterk genoeg is om de volgende dag zijn chemokuur te ondergaan.

Juryrapportage

Volgens de jury van de NVKC, met daarin onder meer CDA-Tweede Kamerlid en oud-gynaecologe Janneke Schermers, is het initiatief van het Maasstad Ziekenhuis een 'mooi en goed project'. "Het gaat hier om minder wachten en zorgen voor kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan, minder stress voor het laboratorium om tijdig de juiste uitslagen te rapporteren en minder stress voor de ziekenhuisapotheek bij het bereiden van de juiste dosis.'' Het project van het Maasstad Ziekenhuis is bovendien zeer eenvoudig over te nemen door andere ziekenhuizen in Nederland.

Efficiëntere zorg

Miriam de Jong, teamleider van het KCL, zet het voordeel voor de patiënten uiteen: ,,Voordat wij in 2008 met dit project startten, moesten patiënten een uur eerder naar het ziekenhuis komen om hun bloed na te laten kijken. Ze moesten dan drie kwartier wachten voordat de uitslagen bekend waren. Het kwam vervolgens geregeld voor dat de bloedwaarden te laag waren, waardoor ze die dag nog geen chemokuur mochten krijgen. Dan moesten ze een paar dagen later terugkomen. Dat is ontzettend belastend voor mensen die zo ziek zijn.''

Extra voordelen

Bijkomend voordeel is dat de ziekenhuisapotheker vrijwel nooit meer voor niets een chemokuur aanmaakt. In het verleden kwam het wel eens voor dat een chemo op het laatste moment werd afgeblazen waarna de cytostatica moesten worden vernietigd. In de nabije toekomst zal de thuisprikservice worden uitgebreid voor patiënten met reuma en diabetes.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top