ACTUEEL

Klink is positief over de kraamzorgveiling

Zorgconsumenten krijgen meer keuzemogelijkheden door de kraamzorgveiling en door de concurrentie ontstaat er meer toegankelijke en betaalbare zorg. Dat schrijft minster Klink op 20 april in reactie op Kamervragen van de SP.

Monitor Kraamzorgveiling

De kraamzorgveiling stelt meer kraamzorgaanbieders in staat toe te treden tot geografische markten die eerder niet binnen hun gebied vielen. Voor kleinere kraamzorgaanbieders zijn er ook betere mogelijkheden om hun diensten ter beschikking te stellen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) constateerde in maart in de Monitor Kraamzorgveiling 2006-2008 al dat er een objectief en transparant proces van zorginkoop en zorgtoewijzing is ontstaan, maar was kritisch over de kostenefficiency. Daarnaast zijn markten open gebroken, is er meer aandacht voor de kwaliteit bij de contractering van zorgaanbieders door zorgverzekeraars en verloopt het inkoopproces efficiënt.

Innovatie bevorderen

Klink geeft aan dat het woord ‘veiling’ in dit verband misschien niet op zijn plaats is. Hij benadrukt dat de zorgveiling zorg veilt en geen mensen. De kraamzorgveiling is een digitaal platform waarop de aanbieders offertes kunnen uitbrengen. Binnen een vastgestelde tijdsperiode kunnen aanbieders hun offerte aanpassen in reactie op offertes van concurrenten. Klink ziet innovatief gedrag als essentiële voorwaarde om kwalitatief goede, toegankelijke en betaalbare zorg te kunnen aanbieden. Hij staat daarom nog steeds achter het toekennen van een financiële bijdrage aan Stipter vanuit het Actieprogramma Maatschappelijke Sectoren en ICT.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top