ACTUEEL

Elsevier: Kwaliteit ouderenzorg Randstad blijft achter

De kwaliteit van de ouderzorg in de Randstad blijft achter bij de rest van Nederland. Inwoners van Oost-Groningen en Zuidwest-Overijssel zijn het beste af. Dat blijkt uit onderzoek door het weekblad Elsevier naar 'de beste verpleeghuizen'met ondersteuning van bureau SiRM.

Vergelijkend onderzoek

Elsevier nam 2.240 Nederlandse verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorgorganisaties onder de loep. Daarbij vergelijk ze vier hoofdpunten: de kwaliteit van leven voor de bewoners en voor mensen met thuiszorg, de kwaliteit van de zorgorganisatie, van de zorgverleners, en de kwaliteit en veiligheid van de zorg zelf. De prestaties van de instellingen werden afgezet tegen het Nederlandse gemiddelde.

Fusiegroepen

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat instellingen die tot een grote fusiegroep behoren niet beter of slechter presteren dan kleinere en zelfstandige organisaties. Dit druist in tegen de het vaak veronderstelde feit dat dat grootschaligheid tot verlies van kwaliteit leidt.

Financiën

Slechts een op de vijf instellingen is financieel gezond, blijkt uit de jaarverslagen. Dit heeft geen aantoonbare gevolgen voor de kwaliteit van de zorg, concluderen de onderzoekers.

Scores instellingen

Achttien verpleeg- en verzorgingshuizen en twee thuiszorgorganisaties krijgen in het onderzoek de hoogste score voor de kwaliteit van de zorg. Zes verpleeghuizen en verzorgingshuizen, en drie thuiszorgorganisaties ontvangen de laagste waardering (zie de lijst Winnaars en verliezers 2011).

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

1 december 2011

ActiZ stelde toch dat kwaliteitsindicatoren niet bruikbaar waren? Hoe moet ik dit onderzoek dan begrijpen? Kon het wel, maar wilde ActiZ gewoon niet aan de kwaliteitsverantwoording? Of is Elsevier onverantwoord bezig?

Anoniem

1 december 2011

Wat is er gemeten en hoe moeten we (de ouderen in instituties) dit bericht begrijpen?
Ik vind dat berichten op skipr op tweets lijken: een snelle hint, maar geen informatie!

Anoniem

1 december 2011

Hier een verantwoording van de onderzoekers:

http://www.elsevier.nl/web/file?uuid=883b480d-33bb-4dee-9b08-88003e25b9dd&owner=9157b66b-f012-412c-8b06-c519adb31436

Gonny

4 december 2011

Wat is de betekenis van dit onderzoek?

Top