ACTUEEL

Varkensgriep nog niet in Nederland

In Nederland zijn op dit moment geen bevestigde gevallen van de varkensgriep. Dit heeft het RIVM maandag gemeld. De afgelopen dagen waren er in Nederland enkele mensen die uit Mexico terugkwamen met koorts en griepachtige verschijnselen, maar uit onderzoek is gebleken dat deze mensen het virus niet hadden.

Klachten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de situatie zorgvuldig in de gaten. Mensen die sinds medio april zijn teruggekeerd uit Mexico en die meer dan 38,5 graden koorts en luchtwegklachten hebben, krijgen van het RIVM het advies om zich te melden bij hun huisarts. De huisarts kan indien nodig verder onderzoek laten doen in overleg met de plaatselijke GGD.

Tamiflu

Het virus waar het om gaat bestaat uit delen van een varkensgriepvirus, een vogelgriepvirus en een menselijk griepvirus. Het virus lijkt goed te behandelen met oseltamivir (tamiflu). In Nederland zijn 4,5 miljoen doses tamiflu beschikbaar om in te zetten bij een eventuele massale uitbraak. Dat is naar verwachting voldoende om alle zieken in Nederland te behandelen.

Reisadvies

Het RIVM heeft continu contact met diverse buitenlandse gezondheidsautoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese en Amerikaanse centra voor ziektepreventie en ziektebestrijding (ECDC en CDC).  Op dit moment is er geen negatief reisadvies voor Mexico. Wel raadde de Europese secretaris voor gezondheidszorg Androulla Vassiliou op persoonlijke titel het reizen naar Mexico af.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top