ACTUEEL

Brandbrief: 'Zorg cliënten Zonnehuizen in gevaar'

Brandbrief: 'Zorg cliënten Zonnehuizen in gevaar'

In alle consternatie die de laatste tijd is ontstaan rond de financiële situatie van de Zonnehuizen, mag het belang van de zorg aan de cliënten en de werkgelegenheid van het personeel niet uit het oog verloren worden. Dat heeft het personeel van de antroposofische zorginstelling geschreven in een brandbrief aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid).

Brandbrief personeel

“Wij, medewerkers Zonnehuizen, maken ons grote zorgen”, schrijven ze. Nu een faillissement onafwendbaar lijkt, is het personeel bang dat de toekomstige zorg voor de cliënten niet gegarandeerd is en dat banen zullen sneuvelen. Ze vrezen dat dat onrust zal geven voor de 'kwetsbare cliënten'.

Het personeel vraagt aan de staatssecretaris om voor hen en hun cliënten in de bres te springen en dat snel te doen. “U begrijpt dat de tijdsdruk groot is.”

Wanbeheer

Bij de instelling is in een paar jaar tijd een financieel tekort van 17 miljoen euro ontstaan. Vorige week is uitstel van betaling aangevraagd. Een advocatenkantoor doet momenteel onderzoek naar mogelijke juridische stappen tegen oud-bestuursleden. Er loopt al een onderzoek naar mogelijk wanbeheer onder het oude bestuur.

Reactie staatssecretaris

Volgens Veldhuijzen van Zanten moeten de cliënten van Zonnehuizen kunnen vertrouwen op goede zorg. Zij heeft het zogeheten zorgkantoor erop gewezen "in geval van een faillissement vooral de medewerkers aan te houden die met cliënten werken, zodat de rust voor hen behouden blijft".

De instelling beheert zes huizen voor volwassenen en 14 kinder- en jeugdinstellingen. Er werken honderden mensen. Er hebben zich al zorgondernemers gemeld die delen van Zonnehuizen willen overnemen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

5 december 2011

Uitstel van betaling is al aangevraagd en de belangen van de medewerkers zijn daarmee uit beeld. Natuurlijk blijft de staatsecretaris verantwoordelijk voor de patiënten. Maar ook zonder brandbrief had de staatsecretaris dat wel door. Kortom, dit lijkt vooral een brief met een hoog red mij, ik verlies mijn baan gehalte.

Tja, dat is natuurlijk jammer en waarschijnlijk voor de zorginhoudelijke medewerkers ook volledig buiten hun schuld, maar ja de arbeidsmarkt is nou eenmaal niet rechtvaardig. Daar staat tegenover dat voor goede verzorgenden en verplegenden altijd wel werk te vinden is.

Natuurlijk hoop ik dat arbeidsmarkt de mensen die direct onder het bestuur werkten wel enige tijd gunt om na te denken over hun rol in dit debacel. Want de bestuurders waren misschien eindverantwoordelijk, er waren ook velen die kennis hadden van de wanpraktijken, maar die wel toestonden.

Top