ACTUEEL

Toezichthouder heeft niet genoeg aan reguliere gage

Binnen de huidige toezichtpraktijk is niet altijd duidelijk wanneer er sprake is van extra werkzaamheden. Daardoor kennen sommige toezichthouders zichzelf aanvullende bezoldiging toe voor werkzaamheden die redelijkerwijs ook tot hun reguliere taak als werkgever van de bestuurders kunnen worden gerekend.

De bezoldigingsrichtlijn van de vereniging van toezichthouders NVTZ biedt de mogelijkheid om extra werkzaamheden te belonen, maar de richtlijn meldt niets over de hoogte en redelijkheid van de aanvullende bezoldiging. Uiteindelijk zijn het de toezichthouders zelf die de hoogte van de aanvullende bezoldiging bepalen.

Bestuurscrisis

Voorzitter Boer van de raad van toezicht van het Ruwaard van Putten ziekenhuis (jaaromzet 64 miljoen euro) in Spijkenisse kreeg in 2010 ruim tienduizend euro bovenop zijn reguliere gage van 12.791 voor “tijdelijke extra werkzaamheden”, die samenhingen met een bestuurscrisis. Twee toezichthouders van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL) kregen vorig jaar samen een ton voor het verlenen van bestuurlijke ondersteuning gedurende drie maanden. Met een oorspronkelijke bezoldiging van respectievelijk 12.670 euro en 14.280 euro zaten ze al boven de NVTZ-norm.

Inzet

Ook is er de casus van de noodlijdende Zonnehuizen waar drie toezichthouders in 2009 respectievelijk 36.000 euro  en twee keer 31.500 euro ontvingen vanwege hun 'inzet voor het herinrichtingsproces voor de raad van bestuur', lees: het ontslag van één van de bestuurders. De overige toezichthouders bij De Zonnehuizen zagen hun bezoldiging stijgen van 4000 naar 9000 euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top