ACTUEEL

GGZ-medewerker had 9 jaar relatie met cliënt

GGZ-medewerker had 9 jaar relatie met cliënt

Negen jaar had een psychiatrisch verpleegkundige van GGZ Drenthe een seksuele relatie met een cliënte. Dat bleek woensdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Assen.

Seksueel contact

De verpleger stelt dat het seksuele contact onder dwang van de vrouw plaatsvond en stapte naar de rechter, nadat hij op 1 juni op staande voet werd ontslagen. De man eiste uitbetaling van achterstallig salaris en een ontslagvergoeding, samen ruim 150.000 euro. De eis om weer te mogen werken bij de GGZ, trok hij woensdag in.

De cliënte was degene die melding maakte van de relatie; zij meldde het in mei als seksueel misbruik aan haar psychiater. In een onderzoek stuitte de GGZ op nog vier cliënten, die onafhankelijk van elkaar zeiden door de man te zijn aangerand of verkracht.

Verpleger

De verpleger zegt dat hij 9 jaar in angst leefde, omdat de vrouw dreigde zichzelf en haar dochter te doden als hij zou vertellen over hun verhouding. Daarom hield hij zijn mond. Hij verwijt de GGZ dat die het verhaal van de psychiatrisch patiënte zomaar aannam en hem niet de kans heeft gegeven zijn verhaal te vertellen.

Bedreigingsverhaal

Volgens de GGZ is de man wel degelijk gehoord en ontkende hij aanvankelijk. Pas anderhalve maand na zijn ontslag kwam hij met het bedreigingsverhaal op de proppen. "De GGZ heeft met verbazing kennisgenomen van het verhaal dat meneer het slachtoffer zou zijn. Bovendien komt hij met geen enkel steunbewijs voor zijn verhaal" aldus de raadsman van de GGZ. De advocaat van de verpleger, die ruim 20 jaar in dienst was bij de GGZ, deed de meeste verklaringen van de slachtoffers af als ongeloofwaardig.

Aangifte

De GGZ heeft in september aangifte gedaan. Drie cliënten zijn daarnaast ook zelf naar de politie gestapt. Dat onderzoek loopt volgens een woordvoerder nog. Ook het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Groningen start een onderzoek naar de zaak.

De rechter in Assen doet op 21 december uitspraak. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top