ACTUEEL

Acht miljoen voor Europese aanpak bacteriën

De komende jaren is er ruim acht miljoen euro beschikbaar voor een grensoverschrijdende aanpak van resistente ziekenhuisinfecties. Het EurSafety Health-net wordt mede aangestuurd vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Van de 120 ziekenhuizen en verpleeghuizen in Denemarken, Duitsland en Nederland die aan het netwerk deelnemen hebben er al zeventig het EurSafety kwaliteits- en transparantiecertificaat gehaald. Daarmee tonen zij aan, dat zij met elkaar de afgesproken, hoge kwaliteitsnormen voor bescherming van patiënten tegen infecties doorgevoerd hebben. Voor patiënten van beide kanten van de grens is dit keurmerk goed zichtbaar, zowel op de website als bij de ingang van de betreffende instelling.

Vrij verkeer

Met het vrij verkeer van mensen, dieren en goederen, kunnen ook ziekteverwekkers zich makkelijker verspreiden. Dit hebben recente infectie-uitbraken met EHEC en ESBL bewezen. Daarbij komt dat de Europese Unie dit jaar een patiëntenrichtlijn heeft ingevoerd die deuren wijd open zet voor grensoverschrijdende patiëntenzorg.

Samenwerking

De basisvoorwaarde voor een succesvolle bescherming tegen infecties is dan ook samenwerking, die uitstijgt boven de afzonderlijke instellingen en landen, zo vinden de initiatiefnemers van het EurSafety-netwerk. “Wij harmoniseren de infectiepreventie-aanpak, zorgen voor een snelle en efficiënte communicatie, optimaliseren de inzet van antibiotica, ontwikkelen gezamenlijke strategieën voor patiëntveiligheid en voeren ook nog opleidings- en bijscholingsmaatregelen door”, aldus Alex Friedrich, projectleider van het EurSafety Health-net en hoofd van de afdeling Medische Microbiologie UMCG. “Kortom: wij effenen het pad voor veilige medische behandelingen over de grens.”

Open structuur

Volgens de initiatiefnemers ligt de kracht van het netwerk in de open structuur. Iedere zorginstelling, die in de toekomst patiënten uit een buurland wil behandelen en bereid is, aan de gemeenschappelijke kwaliteitscriteria te voldoen, is welkom. Het UMCG zal in zijn rol als project leadpartner ook de ziekenhuizen en verpleeghuizen in de noordelijke grensregio actief in het project gaan betrekken. Het begin is al gemaakt. Bij alle 33 ziekenhuizen uit de Eems Dollard Regio werden in één week alle ruim vijfduizend opgenomen patiënten op MRSA getest.

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

van Abeelen

12 december 2011

Acht miljard. De nood is blijkbaar hoog. Wordt het dan ook niet eens tijd om de bio industrie aan te pakken, zodat we niet alleen symptonen maar ook de wortel aanpakken?

Goeree

31 december 2011

Het bedrag van € 8 miljard is natuurlijk helemaal fout. Dit moet zijn € 8 miljoen, waarvan ca. 50 % beschikbaar wordt gesteld door de Europese Unie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het INTERREG IV A programma langs de Nederlands/en Duitse grens.

Freek Goeree, Programmamanager INTERREG IV A voor de Eems Dollard Regio

Top