ACTUEEL

VGN wil agressieve gehandicapten aangeven

Instellingen voor verstandelijk gehandicapten moeten aangifte doen tegen agressieve cliënten. Dit heeft directeur Hans Bruning van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) maandag op Radio 1 bepleit.

Richtlijnen voor aangifte

Bruning: “Wij komen met richtlijnen om instellingen te helpen met hun aangiftebeleid. Daar komt in ieder geval in te staan dat een instelling altijd moet afwegen of aangifte helpt om de cliënt te corrigeren.’’ Hij denkt dat het ook in het belang van de cliënt kan zijn om aangifte te doen. De instellingen zijn echter nog niet overtuigd van het nut. Veiligheidsfunctionaris Cees van der Struik van Talant spreekt van een ‘omgekeerde situatie’ wanneer er aangifte wordt gedaan tegen mensen die juist in een instelling zitten omdat ze hun eigen gedrag niet kunnen overzien.

Inconsequent beleid

Het radioprogamma Dit is de Dag heeft een steekproef onder twaalf van de grootste gehandicapteninstellingen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er in de ene instelling wel en in de andere instelling juist geen aangifte wordt gedaan. Een derde van de instellingen heeft een helder aangiftebeleid. Tot tien jaar geleden werd er nooit aangifte gedaan wanneer verstandelijk gehandicapten agressie toonden naar personeelsleden. Nu worden zij veroordeeld tot gevangenisstraf en TBS. Naar schatting zitten 180 verstandelijk gehandicapten in justitiële inrichtingen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Hest, G.C.J.M.

30 april 2009

De inhoud van dit artikel heeft een verkeerde boodschap!

Verstandelijk gehandicapten horen, net zo min als ernstig psychiatrische patienten thuis in een justitiele instelling. Waar sprake is van agressief gedrag van deze mensen moet dat probleem te allen tijde op andere wijze worden aangepakt dan door aangifte bij de politie!

Top