ACTUEEL

Patiënt wil beter gebruik van ICT in de zorg

Patiënt wil beter gebruik van ICT in de zorg

Twee van de drie Nederlanders is van mening dat de zorgsector de mogelijkheden van ICT en internet nog te weinig benut. Dit blijkt uit de Ernst & Young ICT Barometer.

Uit de barometer blijkt dat Nederlandse publiek in het algemeen tevreden is over de prestaties van de gezondheidszorg in ons land. Met een rapportcijfer van 7,1 scoort de sector een ruime voldoende. De gezondheidszorg scoort vooral goed op onderdelen als kwaliteit, service en bereikbaarheid. Het laagst gewaardeerde onderdeel van de dienstverlening is de inzet van ICT. Tweederde van alle ondervraagden is van mening dat de zorgsector de mogelijkheden van ICT en internet nog te weinig benut. Volgens 60 procent van de ondervraagden is een versnelling van de implementatie noodzakelijk. Slechts een minderheid heeft  vertrouwen heeft in een succesvolle afloop.

Mensgericht

“Zorgverleners zijn overwegend mensgericht, wat op zich natuurlijk logisch is”, licht Monique van Dijen, partner bij Ernst & Young Health Advisory Services, de uitkomst van de barometer toe. “Vaak zijn ze echter minder bezig met ICT-toepassingen, waar de afnemers van zorg wel behoefte aan hebben.” Uit het onderzoek blijkt dat ondervraagden veel meer via website of e-mail contact willen hebben met hun zorgaanbieder. Driekwart ziet toekomst in het online afhandelen van administratieve zaken, terwijl 57 procent veel verwacht van de elektronische uitwisseling van medische gegevens.

Verband

Volgens Ernst & Young is er een rechtstreeks verband tussen de kwaliteit van de zorg en de inzet van ICT. Aanbieders waarvan de zorgkwaliteit positief wordt beoordeeld, score ook goed voor wat betreft het gebruik van ICT. Andersom krijgen zorgaanbieders met een lage kwaliteitsscore ook op ICT-gebied een lage waardering. Dat laatste geldt met name voor de ouderenzorg, de ggz en de gehandicaptenzorg. In het onderzoek scoren de apotheek samen met tandheelkundige en paramedische zorgaanbieders het best op het gebruik van ICT.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top