ACTUEEL

VieCuri wint Univé Paludanusprijs 2011

Het VieCuri Medisch Centrum in Venlo heeft de Univé Paludanusprijs 2011 gewonnen. Het winnende project ‘Niet-chirurgische behandeling van morbide obesitas’ helpt patiënten met ernstig overgewicht hun leefstijl te veranderen, zodat een deel van de patiënten geen operatie hoeft te ondergaan.

Voor patiënten met ernstige obesitas bestaat behandeling meestal uit een operatie. VieCuri heeft een programma waarin patiënten in drie jaar leren hun leefstijl structureel te veranderen. De patiënt krijgt behandeling in groepsvorm, afgewisseld met individuele consultaties bij gespecialiseerde behandelaars. Zo kan operatie in 20 tot 25 procent van de gevallen vermeden worden. Medicatie wordt in die gevallen afgebouwd en sommige ziektes worden beter ingesteld of genezen.

Passie

“Een prachtig en moedig project dat tegen de medicaliseringstroom ingaat”, aldus jury-vice-voorzitter Ruud Lapré, voorzitter NVZD. “De patiëntenbetrokkenheid is onderdeel van het proces. Onderscheidend zijn ook de preventieve aspecten.” “Een terechte winnaar”, vindt ook Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop van Univé-VGZ-IZA-Trias. “De passie vanuit het team voor de gezondheidszorg en de patiënt is de kracht van het hele proces. We hopen dat dit project navolging gaat krijgen, bij andere ziekenhuizen, maar ook inhakend bij de eerste lijn.”

 Onderscheiding

De andere twee genomineerde projecten waren ‘CT-scan op inloop, werken zonder wachtlijst’ van ziekenhuis Rijnstate Arnhem en ‘Zó Actief’ van Triade uit Almere. Ook deze projecten kregen een professionele documentaire over hun project en een onderscheiding. Met de Univé Paludanusprijs wil zorgverzekeraar Univé-VGZ-IZA-Trias de kwaliteitsverbetering van de zorg in Nederland zichtbaar maken en bevorderen. De prijs werd dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. In totaal dongen 51 projecten van zorginstellingen uit heel Nederland mee naar de prijs. Aan de prijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

sNlaLXqZB

7 maart 2012

Waarom moslims zo ebseogdeerd zijn door het Palestinaconflict en aan andere brandhaarden minder aandacht besteden heeft naar mijn idee te maken met het feit dat dit conflict geschapen is door toedoen van de westerse mogendheden. De VN heeft, op voorspraak van Engeland, (een deel van) Palestina aan de Joden gegeven, zonder dat de mening van de daar aanwezige bevolking (zowel Arabieren als Joden) in overweging is genomen. Vervolgens heeft het Engelse leger zich teruggetrokken, waardoor Joodse strijdgroepen de vrije hand kregen en grote aantallen Arabieren konden verdrijven zonder dat de westerse mogendheden, die de mond op dat moment vol hadden over zelfbeschikking en mensenrechten, ingrepen om deze etnische zuivering te verhinderen. Dat Israebl meteen maar 20 % meer land inpikte dan ze in het verdelingsplan was toegemeten deerde op dat moment kennelijk niemand.De meeste van de conflicten die Dave hierboven genoemd heeft hebben de aandacht van de internationale gemeenschap. In Darfur wordt gepraat (niet genoeg natuurlijk), voor de situatie van de Koerden in Turkije is ruime aandacht van mensenrechtenorganisaties en het speelt ook een rol in de onderhandelingen met de EU.De voedselcrises in Afrika zijn tragisch, maar zijn toch voornamelijk het gevolg van natuurverschijnselen in combinatie met slecht bestuur. Dat heeft de nodige zorg van mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties. Israebl is een politiek probleem, door mensenhanden bewust gecreeberd. Dat los je niet op met voedselhulp.

Top