ACTUEEL

'Situatie op intensive care VUmc alarmerend'

'Situatie op intensive care VUmc alarmerend'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt een melding die is binnengekomen over het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Dat bevestigde een woordvoerster woensdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant over misstanden op de intensive care (ic) van het ziekenhuis. Het ziekenhuis is inmiddels begonnen om de communicatie en samenwerking tussen een aantal medisch specialisten en de ic te verbeteren, zo heeft het laten weten.

'Angstcultuur'

De inspectie wil niets zeggen over de inhoud van de melding. Volgens de Volkskrant gaat de ic van het VUmc gebukt onder een angstcultuur, met medische fouten als gevolg. Sleutelfiguren in het academisch ziekenhuis hebben volgens de krant de noodklok geluid. Op de ic zou geen tegenspraak worden geduld en zou niet worden geluisterd naar adviezen van medisch specialisten.

“We zijn bezig met verbeteren en nemen dit heel serieus. Maar ik moet ook melden dat een deel van de specialisten de aantijgingen niet herkent”, aldus een woordvoerster van het VUmc.

Actieplan met verbeterpunten

De IGZ heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar aanleiding van een melding van een mogelijk incident na het overlijden van een patiënt op de ic. Ook is de algemene werkwijze van melden en het hoofdbehandelaarschap op de ic van het ziekenhuis tegen het licht gehouden. Het VUmc heeft laten weten nog dit jaar een actieplan met verbeterpunten aan de inspectie te melden.In een persbericht laat het ziekenhuis daarnaast weten dat de zorg op de IC goed is. "Dit valt bijvoorbeeld op te maken uit visitatierapporten, lage sterftecijfers, voorkomen van ziekenhuisinfecties", aldus het ziekenhuis. "Een groot deel van de specialisten in VUmc herkent zich dan ook niet in aantijgingen die richting de media zijn gedaan."  (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top