ACTUEEL

‘Accountants en VWS op ramkoers’

Het ministerie van VWS en de accountants in de zorgsector liggen op ramkoers. Dat meldt het Financieele Dagblad woendag. Aanleiding is een fundamenteel verschil van inzicht over de afwaardering van het vastgoed van instellingen in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Volgens het FD hebben de accountants grote moeite met de opstelling van VWS. Als gevolg van nieuwe boekhoudregels moeten deze zorginstellingen hun vastgoed vermoedelijk afwaarderen. Het ministerie wil de instellingen de kans geven om die verliezen nog even uit te stellen. Precies daartegen maken de accountants bezwaar. Zij vinden dat de afwaarderingen al in de jaarrekening over 2011 verwerkt moeten worden.

Oorzaak afwaardering

Het waarderingsprobleem is het gevolg van de marktwerking in de zorg. Instellingen moeten daardoor hun vastgoed vanuit de exploitatie bekostigen. Om dat mogelijk te maken moeten de gebouwen opnieuw worden gewaardeerd, op hun bedrijfswaarde. De accountants vermoeden dat de bedrijfswaarde in veel gevallen veel lager ligt dan de boekwaarde. Zij vinden nu dus dat dit al in de jaarrekening 2011 verwerkt moet worden.

'Pikant'

De accountants willen voorkomen dat ze later het verwijt krijgen dat ze hun handtekening hebben gezet onder een jaarrekening die later te optimistisch bleek. Het Financieele Dagblad noemt de opstelling van VWS ‘pikant’. Accountants liggen onder vuur vanwege de financiële crisis in 2008. De accountants wordt verweten dat ze onvoldoende hebben gewaarschuwd voor de risico’s die banken liepen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Dick de Groot RC

15 december 2011

Maak van de nood(zaak) een deugd

De waardering van het zorgvastgoed vergt in de jaarrekening 2011 bijzondere aandacht vanwege de definitieve (gefaseerde) invoering van de kapitaalslastenvergoeding met een normatieve huisvestingscomponent.
Bij de waardering van het zorgvastgoed moet gekeken worden naar de financiële gevolgen van de nieuwe bekostigingsregels.

Juist door deze waardebepaling van het zorgvastgoed komt er voor bestuurders en managers waardevolle informatie beschikbaar voor een nadere analyse van de exploitatie van het zorgvastgoed: is het rendabel op korte en langere termijn. Dit kan een versterking van de marktpositie opleveren. Ook kan het leiden tot meer vertrouwen van de banken in de ontwikkeling van de solvabiliteitspositie van de zorginstelling.

Besturen is vooruitzien. Dus het is raadzaam om zo spoedig mogelijk deze analyse uit te voeren en op de toekomst voorbereid te zijn. Het moment van nemen van eventuele afwaarderingen is daarbij van ondergeschikt belang.

Top