ACTUEEL

‘Minister sluit ogen voor chronische ziekten’

Minister Schippers van Volksgezondheid moet werk maken van preventie en gezondheidsbevordering. Dit betekent ondermeer dat de minister de voedingsmiddelen- en tabaksindustrie moet aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Dit bepleiten vier grote gezondheidsfondsen en patiëntenverenigingen in een gezamelijk bericht.

Volgens de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Diabetes Federatie en het Astma Fonds sluit Schippers “willens en wetens de ogen” voor de wereldwijde epidemie van chronische ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en longziekten als astma en COPD. “Het aantal mensen dat sterft of lijdt aan chronische ziekten zal explosief toenemen, ook in Nederland”, schrijven de gezondheidsfondsen. “Dit veroorzaakt armoede, ongelijkheid, leed, grote druk op de zorg en gigantische economische schade.”

Verzet

In september luidde Margaret Chan, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in New York de noodklok tijdens de VN-Topbijeenkomst over Chronische ziekten. Zij riep wereldleiders op zich ‘keihard te verzetten’ tegen de tabaksindustrie. Ook sprak ze over de indringende marketing van ongezonde voeding en riep ze regeringen op hun burgers te stimuleren tot een gezonde levensstijl.

Weigering

Hoewel ook Nederland de Politieke Verklaring over Chronische Ziekten heeft ondertekend, weigert minister Schippers volgens de briefschrijvers “effectieve maatregelen” te nemen. “De minister is wars van het positief beïnvloeden van leefstijl, wars van het aanspreken van de voedingsindustrie of de tabaksindustrie”, aldus de fondsen. “Ze weigert van de beschikbaarheid van tabak te beperken, mensen te ondersteunen die willen stoppen met roken en reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen te beperken – de minister verdedigt zich met haar mantra’s over ‘eigen verantwoordelijkheid’ (de burger) en ‘zelfregulering’ (de industrie).”

Roer om

Gezien de gevolgen van chronische ziekten voor individu, maatschappij en economie moet het roer om, vinden de gezondheidsfondsen. Van de minister verwachten ze “leiderschap, visie en daadkracht”, alleen dan kan de epidemie van chronische ziekten nog gekeerd worden.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top