ACTUEEL

IGZ: Ombudsman diskwalificeert ons onterecht

De Nationale Ombudsman vergroot fouten die de inspectie heeft gemaakt uit, en stelt dat de inspectie structureel slecht functioneert. Daarmee diskwalificeert hij de organisatie onnodig en onterecht. Dat is de reactie van de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) op het rapport van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer dat donderdag is gepresenteerd.

Zeer kritisch

De ombudsman is in zijn rapport zeer kritisch over het werk van de inspectie inzake het onderzoek naar baby Jelmer. Maar hij stelt ook dat de organisatie in het algemeen zeer technocratisch te werk gaat en de menselijke maat uit het oog verloren heeft.

Uitspraak gaat te ver

De ombudsman heeft in eerdere rapporten al kritiek geuit op de gebrekkige manier waarop de belangen van individuele patiënten volgens hem worden behartigd. Ook heeft hij kritiek op de inhoudelijke kwaliteit van rapporten van de IGZ. Zo schrijft de ombudsman in het rapport van donderdag 'dat hij inmiddels reikhalzend uitkijkt naar een spoor van degelijkheid in het werk van de IGZ'. De inspectie stelt in een reactie dat deze uitspraak 'veel te ver' gaat.

Excuses

De inspectie erkent ernstige fouten te hebben gemaakt in de zaak Jelmer. Hiervoor zijn in de afgelopen zomer al excuses aangeboden aan de ouders. De inspectie zegt een gesprek met hen aan te willen gaan. (ANP)

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

15 december 2011

IGZ: Effe de ombudsman diskwalificeren. Dat zouden de zorgaanbieders eens moeten proberen bij een oordeel van IGZ!

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

15 december 2011

Commentaar SIN-NL.
Het IGZ ontkent haar disfunctionern hoe ongeloofwaardig!
Eindelijk erkent de Ombudsman :
-het leed van Jelmer en hiermee ook het leed van slachtoffers van medische fouten.
- het falen van het bestuur van het UMCG
-het falen van de betrokken artsen van het UMCG..
- het falen van de Inspectie Gezondheidszorg tav Jelmer en slachtoffers van medische fouten.
- dat de zelfregulatie van de medische sector en het externe toezicht van de IGZ tekortschiet en dat patienten-slachtoffers hierin machteloos zijn.
SIN-NL roept de overheid en de Tweede Kamer om per direct hun verantwoordelijkheid naar slachtoffers en nabestaanden van medische fouten te nemen:
Vertel en Herstel, Registreer en Leer:www.sin-nl.org
NB het bestuur van het UMCG en de IGZ zijn ook verantwoordelijk voor het in standhouden van de doofpot door falend neuroloog Kuks omtrent de experimentele hersenoperatie bij slachtoffer Mr Sophie Hankes, nb verricht door artsen elders zonder toestemming! Zie:www.drkuks.com en www.jankuks.nl
SIN-NL eist het ontslag van dr G. van der Wal, Inspecteur-Generaal van de Inspectie Gezondheidszorg!

Anoniem

16 december 2011

De IGZ is altijd een slechte verliezer geweest...........
Gewoon opdoeken en de taken leggen bij de onderzoeksraad voor de veiligheid??????

Esther-in-Zorgland

16 december 2011

Prima rapport van de Nationale Ombudsman, waar het de gang van zaken rond baby Jelmer betreft.
Het oordeel van de Nat.Omb. over het optreden van IGZ, is echter een open deur intrappen.
IGZ legt al vele jaren systematisch alle meldingen van individuele burgers naast zich neer, omdat het dan zogenaamd niet om structurele misstanden gaat behalve dan als het om misstanden gaat die de publiciteit halen.
Ik heb persoonlijk ervaren dat de inspecteur een instelling in bescherming nam tegen een klagende client en dat nog zelf toegaf ook.
Ben het volledig eens met de vorige reactie. Opheffen die club, dat lijkt me een prima bezuiniging.

Gericke

16 december 2011

Wij weten al vele jaren dat IGZ een gevaar voor de volksgezondheid is. IGZ houdt toezicht met de ogen dicht en scheept klagers af met: "wij behandelen geen individuele klachten". En als een klager dan na veel drempels doordringt tot IGZ, wordt de zorgmaffia de hand boven het hoofd gehouden. Hoe kan het ook anders. IGZ houdt toezicht op het hele zorgcircus en dan kan er toch niets mis zijn is de redenering. Zowat alle inspecties hebben in Nederland boter op hun hoofd. Staatstoezicht is de dekmantel van allerhande overtredingen. Het maakt de burgers in slaap, de staat waakt. Maar helaas is dat maar valse schijn. Zo waren bij d egrote knal in Enschede meerdere inspecties betrokken die allemaal hun ogen in hun zak hadden. Met het gifschip dat met zijn giftige lading uit Nederland vertrok naar Ivoorkust precies hetzelfde.
Inspecties moeten los van de politiek worden gemaakt zoals van Vollenhove opmerkte. Maar helaas, de rechtse politiekers willen het liever zo laten. Want de grote kopstukken van instellingen en organisaties hebben doorgaans een lijntje naar Den Haag of komen er vandaan.

Anoniem

18 december 2011

Zoals de kerkleiders in de katholieke kerk afwisten van het kindermisbruik in de kerk en niets deden,zo functioneert de igz ook!Men weet van de misstanden maar doet niets,alles wordt afgedaan met wij behandelen geen individuele klachten...Dingen worden vaak helemaal niet onderzocht,hoeveel bewijs er ook aangedragen wordt,al wordt het bewijs op een presenteerblaadje aangeboden..Slaap zacht meneer de president.En NATUURLIJK zegt de igz OOK weer dat hun geen blaam treft.Makkelijk geld verdienen zo.

Anoniem

30 januari 2012

de inspectie voor de gezondheidszorg faalt zeker wel jammerlijk!!het functioneerd gewoon niet!je bent je leven niet zeker in de zorg in nederland!opdoeken die "inspectie"rondlummelen en nergens iets aan doen!jammerlijk is het goede woord voor igz!!!!

petersen

8 mei 2012

hoe kan het dat in deze maatschappij instanties,dokters,mensen,instellingen echt nooit meer toe kunnen geven dat ze fout zijn geweest?waar is de beleefdheid,eerlijkheid,openheid,dienstbaarheid en het eerlijke vriendelijke fatsoen gebleven in deze huidige ?tijd?

Top