ACTUEEL

'Onderzoeksraad zou zaak Jelmer moeten doen'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid zou zaken zoals die van baby Jelmer moeten onderzoeken en niet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) . Dat zei Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad donderdag in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

'Schokkend gefaald'

Donderdag werd het onderzoeksrapport van de Nationale Ombudsman bekend. Daaruit blijkt dat het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) "schokkend gefaald" hebben in het onderzoek naar de vraag hoe in 2007 de toen 6 weken oude Jelmer gehandicapt is geraakt.

Waarheid

"De inspectie is de toezichthouder en kijkt naar de regelgeving en de naleving daarvan. En de inspectie kan optreden als verlengstuk van het Openbaar Ministerie, bij de beantwoording van de schuldvraag”, zei Van Vollenhoven. "Maar ze worden altijd geconfronteerd met hun eigen reilen en zeilen en waarom ze dingen niet eerder hebben gezien als toezichthouder. Als je de waarheid wilt weten kun je beter naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaan dan naar de inspectie, omdat de inspectie daar niet het geëigende instrument voor is", aldus Van Vollenhoven.

Volgens de oud-voorzitter moet de onderzoeksraad meer geld krijgen omdat er in de zorgsector veel zaken zijn die het verdienen onderzocht te worden. (ANP)

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Doormalen

16 december 2011

"Wij van WC-eend adviseren: WC-eend!"

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

24 januari 2012

Onderzoek door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is onvoldoende en heeft geen juridische consequenties.
SIN-NL bood op 7 mei 2009 aan van Vollenhoven als voorzitter OvV ons Zwartboek Noodsituatie medische fouten en de slachtoffers aan. van Vollenhoven weigerde iedere vorm van hulp.
Ook heeft hij zich gediskwalificeerd: 28 jaar geleden heeft hij een 20 jarige jongen in Oostenrijk doodgereden en pas eind dec. 2011 excuses aangeboden aan de moeder....
Ten aanzien van medische fouten is een parlementaire enquete noodzakelijk waarbij getuigen onder ede worden gehoord. Bovendien zijn juridische sancties noodzakelijk, gezien het opzettelijk verzwijgen en weigeren te voldoen aan wettelijke zorgplichten door de medische sector.

Top