ACTUEEL

Virologen volgen advies tegen bioterrorisme

Virologen van het Erasmus MC in Rotterdam zullen een aantal resultaten van hun studie naar het vogelgriepvirus niet publiceren. Zij volgen daarmee het advies op van de Amerikaanse raad voor biologische veiligheid NSABB. De raad is bang dat terroristen de gegevens zullen gebruiken om een aanslag met biologische wapens te plegen. Het Erasmus MC schrijft dat dinsdag op zijn website.

Vogelgriepvirus

De Rotterdamse onderzoekers hebben ontdekt dat het vogelgriepvirus H5N1 gemakkelijk zou kunnen veranderen in een variant die de volksgezondheid bedreigt. Ze weten ook hoe dat kan. De gegevens kunnen dienen om een wereldwijde epidemie (pandemie) te voorkomen en vaccins en medicijnen te ontwikkelen.

Nederlandse onderzoekers

Publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift brengt de resultaten bij andere wetenschappers. Die kunnen er dan ook mee aan de slag. De NSABB stelt dat Nederlandse onderzoekers de gegevens wel kunnen delen met hun collega's, maar dan onder geheimhouding.

Geheimhouding

De onderzoekers van het Erasmus MC hebben hun bedenkingen bij het advies van de raad om niet alles in de openbaarheid te brengen. Daarmee komen de academische vrijheid en de persvrijheid in het geding. Dit is nog niet eerder vertoond, stellen zij. Daarnaast betogen zij dat geheimhouding nagenoeg onmogelijk is, gezien het feit dat de gegevens met honderden onderzoekers en overheden moet worden gedeeld. Toch hebben ze besloten gehoor te geven aan de oproep van de NSABB. Zij werken aan een nieuw manuscript.

De Nederlanders deden het onderzoek in opdracht van de Amerikaanse overheidsinstelling National Institutes of Health (NIH). (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

21 december 2011

De onderzoekers geilen gewoon op de aandacht die hun stuk nu krijgt en waren bereid alles te doen voor deze (verder mooie) publicatie.

Top