ACTUEEL

'Haastwerk IGZ schaadt vertrouwen in zorg´

'Haastwerk IGZ schaadt vertrouwen in zorg´

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft met haar tussentijdse rapport over de klebsiella-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis het vertrouwen in de zorg geschaad. Dat stellen Ron van der Pennen, Kim Putters en Bart Berden in Het Financieele Dagblad.

Volgens de auteurs is het helder dat de situatie in het Maasstad Ziekenhuis ernstig was en dat onderzoek derhalve op zijn plaats is. Maar volgens de auteurs wekt de inspectie door tussentijdse resultaten naar buiten te brengen de in druk dat "snelheid boven zorgvuldigheid gaat".

Kwalijk

“Een tussentijds rapport bevredigt de eerste nieuwsgierigheid, zeker die van de politiek", aldus Berden, Van der Pennen en Putters. "Maar dat de IGZ een halffabricaat uitbrengt, bevestigt het gevoel van hijgerigheid en snelheid. Het rapport geeft bovendien geen uitsluitsel over het functioneren van beroepsbeoefenaren en geeft geen antwoord op de vraag of er vermijdbaar en/of verwijtbaar is gehandeld. Alles bij elkaar leidt dit ertoe, dat het vertrouwen in de zorg bij alle partijen afneemt. En dat is kwalijk, want in de zorg is vertrouwen een kernelement.”

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

27 december 2011

Alsof het hullen in zwijgzaamheid van IGZ het vertrouwen in de zorg had hersteld :-)

Anoniem

27 december 2011

in aanvulling op hierboven: IGZ mag best tussentijdse resultaten naar buiten brengen zolang: 1. die resultaten maar vaststaan, 2. de publicatie van de resultaten een duidelijk doel dienen. In dit geval lijkt aan 1 te zijn voldaan en is 2 voor mij nog onduidelijk. Maar ik verwacht dat de politieke top van VWS wel weet welk doel werd gediend.

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

27 december 2011

In de gezondheidszorg horen deskundigheid, zorgvuldigheid en integriteit de basis te zijn van ieders handelen.
Dit ontbrak bij de top van het Maasstadziekenhuis terwijl Paul Smit wel 400.000 euro per jaar ontving.
Dit ontbrak ook bij de Inspectie Gezondheidszorg met Prof. dr G. van der Wal aan het hoofd, salaris vooralsnog onbekend....
Vertrouwen is een abstract begrip om het falen van deskundigheid, zorgvuldigheid en integriteit te verhullen.
Wat is het belang van Putters, van Berden en Ron van der Pennen om de IGZ op de korrel te nemen?
Eigen falen????

merhai

28 december 2011

Waarom zou er iets mis zijn met een tussentijdse rapportage? Indien op basis van een quickscan dusdanige misstanden worden geconstateerd past het om tussentijds te rapporteren en veel belangrijker, tussentijds een tijdelijke maatregel af te kondigen. Een gedegen onderzoek is dan op zijn plaats gevolgd door definitieve rapportage en maatregelen.
Ik heb meer moeite met de manier waarop er publiekelijk gereageerd wordt op een tussentijdse rapportage. De pers en anderen springen erop af en concluderen zeer snel dat er iets fout is en wie de schuldigen zijn. Rehabilitatie na gebleken onschuld is er dan niet meer bij, goede mensen die goede zorg verlenen en goede instellingen zijn dan beschadigd .
Het is toch typisch voor onze cultuur, we strooien graag wat zout in andermans wonden en benaderen graag negatief?

Anoniem

28 december 2011

De IGZ kan het ook niet goed lijkt wel. Gaan we nu kritiek leveren als de inspectie wel van zich laat horen? De 'fout' zit eerder bij diegene die het tussentijdse rapport interpreteert. Als de inspectie niets doet is het na afloop ook niet goed en wie de boodschap van de IGZ niet goed leest kan inderdaad denken dat het voor de buhne is. Ik denk overigens dat de inspectie het met de auteurs eens is dat vertrouwen belangrijk is, maar dan moet men er ook op kunnen vertrouwen dat de inspectie zijn rol serieus neemt en een gedegen tussentijds rapport aflevert. Vroegtijdige conclusies heeft ook niemand baat bij. Gezien die boodschap was een meer gematigde titel op zijn plaats geweest...

Top