ACTUEEL

Minste kanker in Noord- en Midden-Limburg

Minste kanker in Noord- en Midden-Limburg

Nergens in Nederland komt zo weinig kanker voor als in Noord- en Midden-Limburg. Dat blijkt uit vergelijkende statistieken over 2006- 2009 van het RIVM. Dat meldt dagblad De Gelderlander.

Kwaadaardige tumor

Bij gemiddeld 51,31 mensen per 10.000 inwoners werd in deze regio in deze periode een kwaadaardige tumor gevonden, tegen over een landelijk gemiddelde van bijna 54.  Haarlem en omgeving kent de hoogste score met bijna 57 kankerpatiënten per 10.000 inwoners per jaar.

Leefstijl

Volgens onderzoeker Valery Lemmens van het Integraal Kankercentrum Zuid in Eindhoven zijn deze gunstige  regionale cijfers ten dele te danken aan leefstijlfactoren zoals een lager aantal inwoners dat rookt of overgewicht heeft.

Regio

De regio kent relatief weinig patiënten met borstkanker, prostaatkanker, longkanker, blaaskanker, baarmoederhalskanker, huidkanker (melanomen) en baarmoederkanker. Voor de twee laatstgenoemde tumorsoorten heeft de regio de laagste scores van het land. Daarentegen komen kanker aan darm en endeldarm in deze regio juist het meest voor, samen met Twente.

Zuid-Limburg telt iets meer kankergevallen dan landelijk gemiddeld. In deze regio  komen betrekkelijk veel gevallen voor van prostaat- en longkanker. Andere kankersoorten, als leukemie en maagkanker, zijn door het RIVM niet in de statistieken opgenomen. Gegevens van het CBS laten zien dat de sterfte aan vrijwel alle andere soorten kanker in deze regio ook lager ligt dan het landelijk gemiddelde.

Cijfers

De cijfers zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) statistisch bewerkt voor een goede vergelijkbaarheid van alle regio's in het land en hebben betrekking op de GGD-regio Limburg Noord, waaronder ook Midden-Limburg valt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top