ACTUEEL

'Staatssecretaris kan belofte PGB niet waarmaken'

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) trekt te weinig geld uit om haar beloftes rond de PGB-bezuinigingen te kunnen waarmaken. Dat hebben diverse oppositiepartijen tegen NU.nl gezegd.

Vergoedingsregeling

Op 1 januari 2012 treedt er een vergoedingsregeling in werking voor mensen die door de PGB-bezuinigingen tussen wal en schip dreigen te vallen en minstens tien uur per week zorg nodig hebben. Veldhuijzen van Zanten wil de komende twee jaar bekijken aan welke voorwaarden chronische zieken en gehandicapten moeten voldoen om voor de vergoeding in aanmerking te komen.

Voor deze regeling heeft de staatssecretaris 50 miljoen euro voor 2012 beschikbaar gesteld. Volgens de oppositiepartijen is dit volstrekt ontoereikend. "Terwijl Veldhuijzen had beloofd dat de zorg voor iedereen gegarandeerd was", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman tegen nu.nl. Volgens een berekening van GroenLinks is dit geld al in april op.

Nieuwe gevallen

Voortman stelt dat het bovendien onduidelijk is hoe vanaf 1 januari de zorg voor nieuwe gevallen geregeld wordt. Agnes Wolbert (PvdA) wil duidelijkheid over de gevolgen voor mensen die minder dan 10 uur per week zorg nodig hebben en dus niet in aanmerking komen voor dit budget.

Garantie

D66 is het met GroenLinks eens dat de 50 miljoen euro ontoereikend is om de eerder uitgesproken garantie waar te maken. D66 pleit ervoor de fraude met zorgmiddelen aan te pakken en de indicatiestelling te verbeteren. Het geld wat hiermee wordt bespaard zou genoeg zijn om de bezuinigingen overbodig te maken. Wolbert (PvdA) laat nu.nl weten niet te snappen hoe het kabinet bij 50 miljoen komt. De PvdA heeft niet voor niets de begroting VWS verworpen, zegt ze.

Voortman voorspelt dat er door de vage criteria bij de zorgkantoren zoveel uitzonderingen gemaakt gaan worden dat de plannen van de staatssecretaris in elkaar zullen donderen. Ze vindt dat het kabinet over de ruggen van de chronisch zieken experimenteert met de nieuwe regeling.

Coalitie

De coalitiepartijen VVD, CDA en PVV houden echter vast aan de plannen. "Het is werk in uitvoering, maar het is goed dat de staatssecretaris de mouwen opstroopt en aan het werk gaat", aldus CDA-Kamerlid Sabine Uitslag. "De komende twee jaar zullen we de vinger aan de pols houden."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

LvZ

17 januari 2012

Mw. Veldhuizen-van Santen is een bijzonder mens. BIjzonder in de zin van: eigenwijs, dom en onkundig. Hoe is het eigenlijk mogelijk dat een ex-verpleeghuisarts zulke maatregelen neemt t.a.v. het Pgb. ZIj zou beter moeten weten. Vandaar dat met name 'dom' op haar van toepassing is. De maatregelen zijn per 1-1-12 al ingegaan voor nieuwe budgethouders, zij krijgen geen Pgb meer. Echter de tarieven voor Zorg in Natura zijn niet veranderd per 1-1-2012. Wie gaat deze vrouw een halt toeroepen? Het is toch een eng idee, dat wij als nederlandse burgers zijnde, aan zo'n vrouw zijn overgeleverd? Ze liegt ons voor. En houdt toch stug vol dat er bezuinigd moet worden. Daar is iedereen het mee eens, maar de Pgb-regeling is verreweg de goedkoopste manier van zorgfinanciering.
Wie of wat gaat haar dat vertellen?

Top