ACTUEEL

NZa kort verloskundige zorg met 2 miljoen

De budgetten van de verloskundigen zijn met 2 miljoen overschreden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voert daarom op aanwijzing van de minister een korting door van 1,16 procent over alle eerstelijns verloskundige tarieven. Dat heeft de NZa op 19 december bekend gemaakt.

Eerstelijns geboortecentra

De eerstelijns geboortecentra zijn tevens toegevoegd aan de beleidsregel verloskundige zorg, zo meldt de NZa. Deze worden tot eind 2011 bekostigd via de zogenaamde innovatieregeling. Voor een aantal geboortecentra stopt die regeling op 1 januari 2012. Om te zorgen dat eerstelijns geboortecentra bekostigd blijven heeft VWS de NZa gevraagd hoe dit op korte termijn mogelijk is.

Tijdelijke oplossing

De NZa heeft als tijdelijke oplossing een maximum tarief van 494,25 euro als opslag op de verloskundige tarieven vastgesteld. De opslag kan door zowel eerstelijns verloskundigen als andere aanbieders, zoals kraamzorginstanties, in rekening worden gebracht. Voorwaarde is dat er een overeenkomst is tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. Het tarief sluit aan bij de hoogte van de tarieven die tijdens de innovatieperiode tot stand zijn gekomen. Een eerstelijns geboortecentrum dat aan een ziekenhuis is gekoppeld zorgt voor minder verwijzingen naar de tweede lijn. Hierdoor worden kosten bespaard en de kwaliteit geborgd.

Integrale bekostiging verloskundige keten

De minister heeft de NZa gevraagd om in 2012 een advies uit te brengen over de mogelijkheden van een integrale bekostiging van de gehele verloskundige keten. Daarmee zou een lange termijn oplossing komen voor de versplinterde regelgeving rondom geboortecentra.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top