ACTUEEL

VWS en de Orde initiëren zwarte lijst gezondheidszorg

VWS en de Orde van Medisch Specialisten stellen samen een zwarte lijst voor medici op. Dit blijkt uit een bericht van de NRC van woensdag 29 april. Een woordvoerster van de Orde geeft in een reactie aan dat ‘er kan worden uitgegaan’ van een gezamenlijke lijst.

Boetes en waarschuwingen uitgesloten

De Orde meldde donderdag 16 april al een dergelijke lijst te willen opstarten. VWS wil de lijst en de daarbij behorende website eind 2009 in gebruik nemen. De website biedt iedereen de mogelijkheid in te zien welke specialisten, (huis-)artsen en verpleegkundigen ooit geschorst zijn geweest of hun beroep niet langer mogen uitoefenen, aldus de NRC. Boetes, waarschuwingen en berispingen komen niet voor op de lijst omdat VWS vindt dat artsen een tweede kans moeten krijgen. De lijst zal steeds worden vernieuwd en zal in eerste instantie waarschijnlijk honderd tot tweehonderd namen bevatten. Vorig jaar zijn er negen artsen geschorst en acht artsen mogen sinds vorig jaar hun beroep nooit meer oppakken.

Invulling van de lijst

De woordvoerster van de Orde geeft aan dat VWS en de Orde reeds met elkaar in contact zijn over een dergelijke lijst. De partijen moeten nu invulling geven aan hoe ze dit initiatief praktisch en rechtmatig in willen vullen, welke criteria gehanteerd worden en hoe er wordt omgegaan met het buitenland. VWS bekijkt nu de mogelijkheden om artsen die in het buitenland veroordeeld zijn op te nemen in de lijst. Dit is momenteel juridisch onmogelijk.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

28 oktober 2009

goed verhaal en goede website!

Top