ACTUEEL

Huisarts maakt weinig fouten

Nederlandse huisartsen maken zelden grote fouten. In 2,5 procent van de contacten tussen arts en patiënt vinden missers plaats, maar slechts in zeven op de duizend contacten merkt de patiënt daar nadelige gevolgen van.

Dit meldt dagblad Spits naar aanleiding van onderzoek van Sander Gaal, dat hij in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid uitvoerde. Gaal onderzocht de dossiers van 1000 patiënten die in 2009 en 2010 een huisarts bezochten. Volgende week promoveert hij hierop aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Laat doorverwijzen

Meestal gaat het om kleine fouten, zoals het vergeten om de patiënt terug te bellen, of patiënten extra terug laten komen om bloed te prikken. Ernstige fouten, zoals het te laat doorverwijzen naar het ziekenhuis, worden bij zeven van de 8400 contactmomenten gemaakt. De missers komen dan vooral voor bij patiënten die vaker dan elf keer in de onderzoeksperiode een bezoek brachten aan de huisarts. Gemiddeld had een patiënt zeven à acht keer contact.

Voordeel

“We kunnen dus concluderen dat het heel goed gaat met de huisartsen”, zegt Gaal in Spits. Hij erkent dat het om minder ingrijpende problemen gaat dan in ziekenhuizen, maar stelt ook dat een huisarts als voordeel heeft dat hij zijn patiënten goed kent en in een klein team werkt, zodat er weinig overgedragen hoeft te worden.

Focus

Toch moeten huisartsen volgens hem blijven opletten. “De essentie is het ontdekken van ernstige ziektes. Daar moet de focus liggen als het om het voorkomen van fouten gaat en daarom is het belangrijk om een ‘open mind’ te houden voor verbeteringen.” Als positief voorbeeld noemt hij een nieuwe sneltest waardoor een huisarts meteen onderscheid kan maken tussen een longontsteking en een griepje.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Ikink

30 december 2011

Kop had dus moeten zijn: huisarts maakt veel fouten, maar patienten merken het niet!

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

30 december 2011

Dit onderzoek is verricht in opdracht van VWS, dus niet onafhankelijk. VWS is er alles aan gelegen om de burger zoet te houden, de burger moet de huisarts vertrouwen, dat is het doel van dit onderzoek. Hoe doe je dat?
Laat een arts, dus een collega, medische dossiers, opgesteld door de huisarts zelf, onderzoeken....en bingo.....wat zijn de Nederlandse huisartsen goede artsen.
De gemiddelde patient is niet op de hoogte van de -eenzijdige, dus onbetrouwbare inhoud van zijn eigen medisch dossier bij artsen.
Maar iedereen die je spreekt, kent een slachtoffer van medische fouten van huisartsen.Hoe kan dat?
Gewoon: onderling afspreken dat je zwijgt over elkaars fouten en de fouten niet in de dossiers registreren.
Dat heet :de doofpot.
Huisarts zwijgen in hun medische dossiers over eigen fouten, elkaars medische fouten en over de fouten van medisch specialisten.
Dit is in strijd met hun ethische, professionele en wettelijke zorgplicht op grond van de WGBO.

de Lange

2 januari 2012

Een hersenbloeding, die niet wordt herkend. Een gezwel dat wordt afgedaan met een zalfje. Moet ik nog even doorgaan. Kennelijk vinden alle fouten in mijn sociale omgeving plaats. Beb wel erg benieuwd wat de definitie van een fout is.

Anoniem

2 januari 2012

Helemaal eens met ikink! Huisartens maken zoveel fouten dat het niet bij te houden is! Ze hebben mij jarenlang zoet gehouden met prikkelbare darm syndroom. Na lang sparen onderzoeken gedaan bij orthomoleculaire arts en wat blijkt: Glutenallergie. Zo simpel is het, maar voor de huisarts niet. En dat is pas 1 van de vele

Top