ACTUEEL

Vakbonden zeggen CAO VVT op

De vakbonden ABVAKABO FNV, NU’91 en CNV Publieke Zaak hebben ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, laten weten dat zij de CAO VVT opzeggen. De cao in de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg (VVT) loopt tot 1 maart 2012.

Motieven

ActiZ zegt in het duister te tasten naar de motieven. De brancheorganisatie zegt vooral verbaasd te zijn, omdat tijdens de vorige cao-onderhandelingen de ABVAKABO FNV in Binnenlands Bestuur van september 2010 liet weten dat het uitblijven van een nieuwe cao voor de VVT sector nadelig uitpakte voor met name (nieuwe) medewerkers in de Wmo.

Verbeteringen

Abvakabo FNV geeft aan dat ze graag verbeteringen wil aanbrengen in de nieuwe cao. Daarom moet de cao formeel worden opgezegd. Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn: "Het is eerder voorgekomen dat de werkgevers de cao opzegden, maar de vorige keer heeft niemand opgezegd. We zijn toen toch gaan onderhandelen en dat bracht de bonden in een rare positie: We hadden de werkgevers nodig om de verlengde cao te wijzigingen. Aangezien we als werknemersorganisaties tot nu toe niets over een opzegging van de werkgevers vernomen, hebben wij de cao nu zelf opgezegd per 1 maart 2012. Wij willen namelijk wel verbeteringen aanbrengen in de nieuwe cao en kunnen dus niet het risico lopen dat de werkgevers de cao een jaar verlengen." De vakbond begrijpt daarom niet dat ActiZ beweert "in het duister te tasten naar de motieven van de vakbonden". Van der Hoorn: "We handelen gewoon conform de opzegbepalingen van de huidige cao."

CAO VVT

De CAO VVT op 14 december 2011 algemeen verbindend verklaard. Dit geldt tot 1 maart 2012. Een uitzondering geldt voor artikel 12.3 betreffende de overname van personeel in de Wmo: deze bepaling geldt tot 1 januari 2013.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 december 2011

Vreemde reactie van ActiZ. Zijn de verantwoordelijken aan het Skiën?

Anoniem

30 december 2011

ActiZ houdt zich altijd van de domme, behalve als er extra VWS geld is zoals de 800+ mln. voor intramurale zorg opleidingen en nooit te realiseren extra zorgverleners.

Top