ACTUEEL

Vijf doden bij aanslag Koninginnedag Apeldoorn

Bij de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn zijn vijf dodelijke slachtoffers en veertien gewonden gevallen. Zes ziekenhuizen in de regio hebben zorg verleend.

Lukas Ziekenhuis in Apeldoorn

De vijfde dode die is gevallen door de Koninginnedag-aanslag in Apeldoorn is niet de verdachte. Dat heeft een woordvoerster van het Lukas Ziekenhuis in Apeldoorn bevestigd. Het vijfde omgekomen slachtoffer was eerder gewond in dat ziekenhuis opgenomen. De verdachte van de aanslag ligt in een ander ziekenhuis. Over de identiteit van de vijfde dode kan het ziekenhuis verder geen mededelingen doen.

Route wordt slagveld

Eerder op 30 april zijn twee mannen en twee vrouwen overleden aan de gevolgen van de aanslag. Er zijn ook nog dertien gewonden. Een 38-jarige verdachte brak op Koninginnedag door een afzetting langs de route waar de koninklijke familie langskwam. Het leidde tot een slagveld, met vier doden en dertien gewonden.

Slachtoffers her en der op wegdek

Een overzicht van de feiten. Om tien voor twaalf rijdt de verdachte in een zwarte Suzuki Swift met grote snelheid door een afzetting heen. De open bus met de koninklijke familie passeert op dat moment bij het monument De Naald. De bestuurder schept in zijn rit vele mensen, die daarna her en der op het wegdek achterblijven. Fotografen en cameramensen moeten opzijspringen, een politieman op een fiets kan de aanstormende auto nog net ontwijken. De auto boort zich in een dranghek, dat het monument afschermt. De bestuurder is zwaargewond, maar uit een eerste contact met de politie bij het wrak van de auto maakt het openbaar ministerie op dat de man een bewuste actie uitvoerde.

Zes ziekenhuizen in de regio verlenen hulp

De autoriteiten maken in eerste instantie bekend dat vier mensen zijn overleden. Er zijn bovendien dertien gewonden, van wie vijf ernstig. Onder de zwaargewonden bevindt zich de verdachte, die donderdagmiddag wordt geopereerd, en een lid van de marechaussee. Onder de lichtgewonden is een politieagent. De gewonden worden verzorgd in zes ziekenhuizen in de regio.

Verdachte in kritieke toestand naar ziekenhuis vervoerd

De verdachte wordt aangehouden en naar het ziekenhuis vervoerd. De man is geen bekende van politie/justitie en er is evenmin iets bekend over problemen met zijn geestelijke gezondheid. Justitie verdenkt de man onder meer van een poging tot het plegen van een aanslag op leden van het Koninklijk Huis. De verdachte is volgens het OM een 'autochtone' Nederlander. Het is niet zeker of hij alleen handelde. De politie heeft sporenonderzoek gedaan op de plek des onheils en er wordt huiszoeking verricht bij de verdachte thuis. Voor zover bekend droeg de verdachte geen wapen of explosieven bij zich. De festiviteiten in Apeldoorn werden gestaakt, evenals op veel plaatsen in de rest van het land. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top