ACTUEEL

NMa legt huisartsen 7,7 miljoen boete op

NMa legt huisartsen 7,7 miljoen boete op

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) krijgt een boete van ruim 7,7 miljoen euro van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dit omdat de brancheorganisatie zich bemoeit met het vestigingsbeleid van haar leden en dat mag niet. Huisartsen moeten zich kunnen vestigen waar zij willen, maar de LHV adviseert haar leden om de vestigingsvrijheid in te perken. Dit meldde de NMa maandag.

Ook twee functionarissen van de LHV krijgen een boete, van respectievelijk 50.000 en 25.000 euro, omdat de NMa hen verantwoordelijk houdt voor de aanbeveling aan de leden.

Vestigingsbeleid

"We hebben de LHV al in 2001 duidelijk gemaakt dat het beperken van de vestigingsmogelijkheden van huisartsen verboden is", zei bestuurslid Henk Don van de NMa. De LHV heeft de leden geadviseerd om huisartsen alleen in een praktijk toe te laten, als de artsen die er al zitten, het daarmee eens zijn. "Daardoor is de kans groot dat een nieuwe huisarts geen eerlijke kans krijgt."

Niet alleen die huisartsen kunnen daardoor worden benadeeld, maar ook patiënten en zorgverzekeraars, stelt de NMa. Om er geen misverstand over te laten bestaan dat de LHV de aanbeveling moet intrekken, is er ook een last onder dwangsom opgelegd.

De NMa is in de materie gedoken na signalen van ongeruste huisartsen. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 januari 2012

Een dergelijke actie van de NMa of NZa kon natuurlijk niet uitblijven. Als de NMa dit verliest dan zullen alle brancheverenigingen het beleid van de LHV overnemen en zal er van concurrentie weinig sprak blijven.

Anoniem

12 januari 2012

Een prima actie van de NMa! Ik hoop ook dat ze het aanname beleid van huisartsen onder de loep gaan nemen. Ik stoor me al jaren, echt jaren aan het afbakenen van verzorgingsgebieden van huisartsen, in vrijheid kiezen van een vertrouwenspersoon is er zo niet bij wat ik zelf wel erg belangrijk vind in meerdere opzichten! Let op, er zijn heel veel huisartsen die dit gelukkig zo niet doen en intern hun organisatie op orde brengen om de patiënt ook echt als client te zien. Mijn huisarts is daar een goed voorbeeld van. Maar er zijn er helaas nog te veel die gentlemen agreements maken......

Top