ACTUEEL

'Strenge inspectie schrikt aankomend artsen af'

De harde toon van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schrikt talentvolle jongeren af om voor een carrière in de zorg te kiezen. Dit zegt directeur Gita Gallé van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zaterdag in het Dagblad van het Noorden. "Het werkt ontzettend demotiverend dat de IGZ alleen de nadruk legt op wat er fout gaat in de zorg."

Misstanden

Volgens de Inspectie is het noodzakelijk om misstanden in de zorg aan de kaak te stellen. Problemen worden hierdoor sneller aangepakt, waardoor de zorg veiliger wordt. Mensen kunnen verontrust raken door de vele negatieve berichten over IC's, operatiekamers en gebrekkige samenwerking tussen artsen.

Zichtbaarheid

“Door alle kritische rapporten lijkt het inderdaad alsof in de zorg meer fouten worden gemaakt", aldus hoofdinspecteur Patiëntveiligheid Jan Vesseur in DvhN. "Maar dat is niet zo. Vroeger was het minder zichtbaar."

Gezag

De Inspectie schiet hierin echter door, waarschuwt Willem van der Ham, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten. Volgens hem dreigt de Inspectie haar gezag in de medische wereld te verliezen. Een Inspectie die keer op keer 'heel boude uitspraken' doet over ondermaatse zorg, wordt op een gegeven moment niet meer gedekt door de beroepsgroep.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top