ACTUEEL

Bevolking weer in actie voor Fries ziekenhuis

Het kleinste ziekenhuis van Nederland, de Sionsberg in het Friese Dokkum, moet openblijven als volwaardig ziekenhuis. Nu het ziekenhuis eind januari een toekomstplan voor de zorg moet presenteren, maakt het actiecomité zich op voor de tweede ronde van protest.

Protestdemonstratie

Eind december werden ongeveer 4000 burgers opgetrommeld voor een protestdemonstratie; volgende week gaat er een petitie met ruim 20.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer. Politici, zorgverzekeraars en ondernemers zijn uitgenodigd voor een bezoek aan het ziekenhuis vrijdag.

De Sionsberg

De Sionsberg telt 138 bedden. Het ziekenhuis ligt in de noordoostelijke hoek van Friesland, een relatief dunbevolkt gebied. Andere ziekenhuizen in de buurt liggen op ongeveer 30 kilometer afstand. “Daarom is het ziekenhuis zo belangrijk voor ons”, zegt Gerrit van Dellen van actiecomité Red De Sionsberg. “Het is voor familieleden ook gemakkelijk om op bezoek te gaan. De afstanden zijn kort.” Hij twijfelt geen seconde aan het niveau van de zorg. “Die is uitstekend. De menselijke maat telt er nog. Dat is voor ons heel belangrijk.”

Kwaliteit

Maar de overheid zet grote vraagtekens bij de kwaliteit van De Sionsberg. Vorig jaar stelde de inspectie het ziekenhuis onder verscherpt toezicht. Bij de afdeling acute zorg moesten noodverbanden worden gelegd. Wat er met de complexe kankeroperaties en geboortezorg gaat gebeuren is onduidelijk. De bal ligt nu bij het ziekenhuis dat zelf moet aangeven hoe het verantwoorde zorg denkt te kunnen bieden die voldoet aan de Nederlandse kwaliteitsregels.

Acute problemen

De problemen zijn nu acuut bij De Sionsberg, maar de verwachting is dat veel meer ziekenhuizen op korte termijn te maken krijgen met verlies aan medische voorzieningen. “En hoe gek dat klinkt”, zegt directeur Wilna Wind van de belangenorganisatie voor patiënten NPCF “dat is een goede zaak. Want het belangrijkste is natuurlijk dat patiënten zorg krijgen die aan moderne eisen voldoet. Wij willen dat mensen behandeld worden door de beste artsen en ziekenhuizen, ook als dat betekent dat ze iets verder moeten reizen.”

Voorlichting

Probleem is volgens haar dat veel Nederlanders niet weten hoe de kwaliteit van hun specialist of ziekenhuis is. “Dus logisch dat mensen boos zijn als er afdelingen sluiten.” Volgens haar moeten burgers veel beter worden voorgelicht, zodat ze veranderingen in de ziekenhuiszorg beter gaan begrijpen en ze ook kunnen accepteren. “Die voorlichting staat nu nog op een laag pitje.” (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

merhai

16 januari 2012

Stel nou dat de bevolking het ziekenhuis koopt, er een coöperatie van maakt, eigen specialisten aanstelt en hun verzekeringspremie elke maand aan het ziekenhuis betalen, die hun daarvoor zorg levert. Dan heb je een nieuw model waarbij de tussenpersoon van zorgverzekeraar met duur gebouw en overhead eruit gaat.
Het zou dan zomaar kunnen dat de premie naar beneden gaat en de kwaliteit van de zorg omhoog.
Wat het ziekenhuis niet kan leveren koopt ze elders in of ze laat specialisten overkomen.

Top