ACTUEEL

Ziekenhuizen nog niet klaar voor EPD

Digitale informatieuitwisseling is voor veel zorginstellingen nog helemaal niet mogelijk, aldus Helen Kamphuis, adviseur en onderzoeker bij Prismant. Dit zegt zij op de site van e-overheid in reactie op onderzoekresultaten die Ernst & Young op 17 april bekend maakte. Uit dit onderzoek blijkt dat zorgverleners nog onvoldoende bezig zijn met de implementatie van de informatiebeveiligingseisen die nodig zijn voor de invoering van het EPD begin 2010.

Struikelblokken voor het EPD

Ruim de helft van de ondervraagde zorgverleners zegt dat de implementatie van informatiebeveiligingseisen nog niet is gestart of zelfs nog niet is overwogen. Slechts drie procent geeft aan de implementatie is afgerond. Kamphuis denkt dat beveiliging van de gegevens niet het enige probleem is. Ze noemt op e-overheid de niet-gedigitaliseerde zorg- en logistieke processen als struikelblokken. Kamphuis: “Daarnaast kan de meeste software die gebruikt wordt nog niet communiceren met de taal die de overheid aanbeveelt”. Ook partijen als de Orde van Medisch Specialisten en de Vereniging van huisartsen zouden bezwaren hebben.

Regionale mogelijkheden

Kamphuis ziet regionaal wel mogelijkheden om digitale informatieuitwisseling in te voeren. Hierbij denkt Kamphuis aan gegevens over medicatiegebruik en/of ontslaggegevens. De regio’s Rotterdam, Amsterdam en Twente zijn hier klaar voor.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top