ACTUEEL

Gynaecologen willen geen ‘keizersnee op bestelling’

Gynaecologen en verloskundigen in Nederland willen niet meewerken aan keizersnedes op psychosociale gronden. Dit laat de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) weten in dagblad Sp!ts.

De NVOG reageert hiermee op de recente versoepeling van de richtlijnen in Groot-Brittanië. De Britse Gezondheidsraad (NHS) vindt dat zwangere vrouwen met angst voor een vaginale geboorte, uiteindelijk zelf moeten kunnen beslissen over de wijze waarop ze hun kind willen baren.

Voorwaarden

In Groot-Brittannië en Duitsland bevalt meer dan twintig procent met een keizersnede. In de VS komt dertig procent en in Italië zelfs veertig procent van de baby’s op deze wijze ter wereld. In Nederland krijgt slechts veertien procent van de zwangeren een keizersnede. Dit komt onder meer door de strenge voorwaarden die aan de ingreep wordt gesteld. De NVOG-richtlijnen bepalen dat een keizersnede ‘uitsluitend bij een medische of psychiatrische indicatie’ mogelijk is. “Dat formele, strenge standpunt blijft”, stelt NVOG-woordvoerder Jan van Lith in Sp!ts. “Wij willen niet dat een vrouw binnen komt en zegt: ‘Ik wil gewoon met een keizersnede bevallen’. Die kant moeten we niet op willen.”

Risico’s

Ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is voorstander van handhaving van een strenge medische indicatie. “Behalve de kosten voor de gezondheidzorg kleven er ook risico’s aan een keizersnede voor de zwangere. Denk aan: wondinfectie, nabloeding of beschadiging van de blaas”, aldus Robert Jongeneel van de KNOV.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 januari 2012

Ach ja, waarom zou je iemand ook de vrije keuze geven over hoe hij met zijn leven en lichaam omgaat... Dat bij ontbreken van een medische indicatie de kosten zelf gedragen moeten worden lijkt me redelijk, maar om dan maar te zeggen dat het niet MAG?!

Gijs

24 januari 2012

Misschien een keer klantgericht gaan denken! Maak de cliënt zorgbepalend en laat deze naast het standaard pakket de keuze hebben over aanvullende pluspakketen, die uiteraard zelf bekostigd moeten worden. Pluspakketen waardoor o.a. een keizersnede, extra zorg of langer zorg in zit. De cliënt wordt weer een klant en geen geldkostend productienummer. Terug naar kwaliteit van zorg in plaats van kwantiteit!

Top