ACTUEEL

Dementieorganisaties willen verbod op vastbinden

Alzheimer Nederland, Innovatiekring Dementie en LOC zeggenschap in zorg willen dat er een wettelijk verbod komt op het vastbinden met onrustbanden en verpleegdekens in de zorg. Volgens de organisatie biedt het huidige wetsvoorstel onvoldoende bescherming biedt aan mensen met dementie.

De drie dementieorganisaties uiten hun wens in een brief aan de Tweede Kamer. Die buigt zich op 25 januari over wetsvoorstel Zorg en Dwang. Deze wet moet mensen met dementie beschermen tegen onnodige vrijheidsbeperking. Volgen de organisaties werkt fixeren averechts en brengt het ernstige schade toe aan de gezondheid en kwaliteit van leven. Daarbij zijn er alternatieven die zonder extra kosten kunnen worden toegepast.

Onvoldoende

De drie organisaties zijn ongerust omdat het huidige wetsvoorstel onvoldoende bescherming biedt en zelfs de deur open zet voor meer vrijheidsbeperking. Zij pleiten daarom voor het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen en een wettelijk verbod op fixatie.

Bijwerkingen

De organisaties zijn ook bezorgd over het gebruik van antipsychotica, die op grote schaal worden toegediend aan mensen met dementie. Dit ondanks het feit dat wetenschappers al vele jaren waarschuwen voor de geringe werking en de ernstige – zelfs levensbedreigende - bijwerkingen. Internationaal onderzoek waarover Medisch Contact in juni 2011 berichtte wijst uit dat in Nederland jaarlijks 550 tot 760 ouderen sterven aan de bijwerkingen van antipsychotica.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Elke de Quay - Beter in Gesprek

25 januari 2012

Op basis van mijn werkzaamheden als coach/adviseur bij een verpleeghuis wil ik stellen dat de oplossing niet gevonden moet/zal worden in regels en verboden. Het zit 'm in een goede cultuur.
Regels en verboden bieden het risico om niet meer zelf alert te blijven denken. Regels en verboden ontslaan ons nooit van de verantwoordelijkheid te blijven nadenken, invoelen, betwijfelen en samen bepraten! Die cultuur is de oplossing!

Top