ACTUEEL

'Overheid moet medische missers onderzoeken'

De ouders van Jelmer Mulder vinden dat de overheid medische missers, waar hun zoontje het slachtoffer van was, moet onderzoeken en de betrokkenen ter verantwoording moet roepen. Jelmer liep in 2007, vlak na zijn geboorte, ernstige hersenbeschadiging op na een darmoperatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Inmiddels is erkend dat er ernstige missers zijn gemaakt in het onderzoek waarom de 6 weken oude baby gehandicapt is geraakt. Onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moest diep door het stof om excuses aan de ouders te maken voor de fouten die gemaakt zijn.

Verplichting overheid

Inmiddels is erkend dat er ernstige missers zijn gemaakt in het onderzoek waarom de baby gehandicapt is geraakt. De ouders hebben middels een brief van hun advocaat John Beer dinsdag aan het ministerie van Volksgezondheid laten weten dat het hun inziens een positieve verplichting van de overheid is slachtoffers van ernstige medische fouten, of hun nabestaanden, een effectieve procedure aan te bieden.

Taak IGZ

“Concreet zou het betekenen dat de IGZ zorg moet dragen voor een procedure waarbinnen calamiteiten deugdelijk en voortvarend onderzocht moeten worden”, zo schrijft de advocaat. “Vervolgens moet op adequate wijze verslag worden gedaan en de betrokkenen zo nodig ter verantwoording worden geroepen.”

Ombudsman

Eind vorig jaar presenteerde de Nationale Ombudsman een rapport over het kindje Jelmer waarin stond dat het UMCG en de IGZ op “schokkende wijze” hebben gefaald in het onderzoek naar de vraag hoe de 6 weken oude baby gehandicapt is geraakt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

24 januari 2012

De media blijven medische fouten waardoor patienten tijdelijk of definitief invalide worden of overlijden hardnekkig missers noemen. Dit zijn geen missers. Dit is ernstige medische oftewel iatrogene, veroorzaakt door artsen, nalatigheid.
De Inspectie Gezondheidszorg zelf noemt dit calamiteiten.
Onderzoeken van vier jaar met wisseling van onderzoeker en conclusie zijn ook geen missers.
Dit is onethisch en onprofessioneel.
De medische sector heeft hand in hand met de overheid jarenlang slachtoffers van medische fouten misleid:
-via de Inspectie Gezondheidszorg: onderzoekt geen "incidenten". Het zijn geen incidenten bij 20 doden en 20 invaliden per dag door medische fouten in Nederland, Europese Commissie 15 dec. 2008,
via tuchtrecht : slager keurt zijn eigen vlees, 17% van de aanklachten wordt gegrond verklaard en meestal wordt een waarschuwing opgelegd, die verborgen blijft voor het publiek.
-via het burgerlijk recht: jarenlange procedures met de noodzaak en onmogelijkheid van een objectief rapport door een collega-arts. Artsen vallen hun collega niet af op grond van de onderlinge zwijgafspraak.
-via het strafrecht: politie en O.M. proberen aangiftes tegen te houden door te verwijzen naar het tuchtrecht. Bovendien worden de meeste aangiftes geseponeerd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen falend neuroloog Jansen Steur waarover in januari 2009 eindelijk via de media publieke verontwaardiging ontstond, loopt al drie jaar... en deze falende arts kreeg 250.000 euro mee!
De overheid faalde bewust in haar wettelijke plicht tot adequate rechtsbescherming van haar bevolking tegen ernstige medische fouten: medische calamiteiten.
Blijkbaar heeft alle publiciteit over medische fouten in ieder geval geleid tot een plotseling ommekeer bij de Nationale Ombudsman. Advocaten verdienden jarenlang tonnen verdiend over de ruggen van de slachtoffers...
Blijf svp alert, maak geen mondelinge afspraken, bevestig alles op schrift:met artsen, advocaten, jounalisten en met de overheid.

Top