ACTUEEL

Geriatrische patiënt krijgt onduidelijke cocktail

Geriatrische patiënten krijgen geregeld potentieel gevaarlijke medicijncocktails voorgeschreven. Bijna de helft van de patiënten op een geriatrische afdeling krijgt een combinatie van medicijnen met mogelijke negatieve effecten. Dat constateert Linda Tulner van de Universiteit Utrecht.

Onduidelijkheid

Het probleem wordt voor een deel veroorzaakt door onduidelijkheid over de feitelijk gebruikte medicijnen. Bij driekwart  van de geriatrische patiënten blijkt een verschil te bestaan tussen wat de huisarts in de verwijsbrief aan een afdeling geriatrie schrijft over het medicijngebruik, en wat de patiënt dan wel de (mantel)zorger melden over de werkelijk gebruikte medicatie.

Gecombineerd gebruik

Dit leidt er toe dat er bij ruim 44 procent van de patiënten sprake is van medicijnen die gecombineerd gebruikt mogelijk nadelige effecten kunnen hebben. Hierbij kan gedacht worden aan een combinatie van bloedverdunners en bloeddruk verlagende middelen. Daarnaast krijgt bijna een kwart van de patiënten niet alle benodigde medicijnen. Bij patiënten met een onregelmatige hartslag die bloedverdunners zouden moeten gebruiken om beroertes te voorkomen, krijgt de helft deze ook daadwerkelijk.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top