ACTUEEL

Oosterparkkliniek gaat op in privéketen

De Amsterdamse Oosterparkkliniek maakt sinds 16 januari onderdeel uit van de keten CASA Nederland (Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus). De Oosterparkkliniek heeft de afgelopen jaren met steun van CASA het hoofd boven water weten te houden. Het samengaan is hierop een logisch vervolg op, aldus beide partijen.

Moeilijke periode

Het jaar 2009 was een moeilijke periode voor de abortusklinieken in Amsterdam. Begin 2010 moest de kliniek MR’70 noodgedwongen haar deuren sluiten. De meeste artsen en verpleegkundigen konden hun werkzaamheden voortzetten bij de Oosterparkkliniek. De kliniek blijft voorlopig gevestigd aan het Oosterpark 59, maar verwacht in de zomer te verhuizen naar een nieuwe locatie in Amsterdam.

CASA

CASA is een landelijke organisatie die hulp verleent op het gebied van geboorteregeling, seksuele gezondheidszorg en abortus. De Oosterparkkliniek is de zesde CASA kliniek in Nederland. Andere klinieken zijn er in Leiden, Den Haag, Rotterdam, Goes en Maastricht.

Historie

Begin jaren zeventig werd de Amsterdamse abortuskliniek opgericht door Frans Wong. Abortus was officieel verboden, maar werd onder speciale omstandigheden gedoogd. Op het gebied van abortushulpverlening nam Amsterdam een voortrekkerspositie in. De kliniek van dokter Wong (later Oosterparkkliniek) en MR’70 behoren tot de eerste abortusklinieken van Nederland. In 1984 werd de Abortuswet WAZ (Wet Afbreking Zwangerschap) door het Nederlandse parlement goedgekeurd. Sindsdien is abortus meer vanzelfsprekend geworden. Iedereen die legaal in Nederland verblijft kan, mits er een bedenktijd van vijf dagen in acht wordt genomen, kosteloos geholpen worden.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top