ACTUEEL

Nederlanders hebben te dikke buik

Nederlanders hebben te dikke buik

Ruim een kwart van de Nederlandse mannen en bijna vier op de tien vrouwen tussen de 30 en 70 jaar heeft een te dikke buik. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het UMC Utrecht waarbij onder meer de buikomtrek werd gemeten.

Helft is te zwaar

Mannen hebben teveel buikvet als de omtrek meer is dan 102 cm, bij vrouwen is dat 88 cm. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de mannen tussen 30 en 70 jaar te zwaar is, van de vrouwen is dat 44 procent.

Vrouwen tussen de 30 en 39 jaar zijn de afgelopen jaren fors zwaarder geworden. Midden jaren ’90 had een 15 procent van die vrouwen een forse buikomtrek, momenteel is dat ruim een kwart.

Hart- en vaatziekten

Volgens onderzoek van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de buikomvang maatgevend voor de kans  aan hart- en vaatziekten te sterven. Zo hebben ouderen met een buikomtrek van 123 centimeter (mannen) of 105 centimeter (vrouwen) twee keer zoveel kans daaraan te sterven dan ouderen met een gemiddelde tailleomtrek. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top