ACTUEEL

Aantal kankergevallen groeit explosief

Het aantal nieuwe patiënten met kanker toegenomen is tussen 2000 en 2010 gestegen van ruim 72 duizend naar 98 duizend per jaar, een stijging van 36 procent. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Borst-, darm-, huid-, long- en prostaatkanker komen het meeste voor. Opvallend is de stijging van het aantal nieuwe patiënten met huidkanker. In 2010 zijn er ruim 13 duizend mensen gediagnosticeerd met huidkanker tegen 6500 in 2000. Dat is een toename van 105 procnet. Er is ook een sterke toename van longkanker bij vrouwen, namelijk 81 procent.

Top

Het aantal nieuwe kankerpatiënten stijgt al jaren, met ongeveer 3 procent per jaar. Naar verwachting zal de groei de komende decennia nog hoger worden. Dit is het gevolg van de almaar stijgende levensverwachting. Tegelijkertijd bereiken steeds meer mensen uit de naoorlogse geboortegolf een leeftijd waarop kanker veel voorkomt. De top van deze zogenaamde dubbele vergrijzing wordt pas verwacht rond 2040.

Ouderen

Het aantal mensen met kanker van 85 jaar en ouder stijgt het hardst. In deze leeftijdsgroep komen vooral huidkanker, darmkanker en borstkanker voor. Mensen van 65 tot 85 jaar hebben vaak darm-, long- en prostaatkanker. Mensen onder de 65 jaar krijgen het meest borstkanker, gevolgd door huid- en longkanker.

Innovaties

Bijna 3,5 procent van alle Nederlanders leeft met kanker of heeft in het verleden kanker gehad. Het gaat om ongeveer 570 duizend mensen. Het percentage patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is, is gestegen van 48 procent tot 60 procent. De gezondheidszorg zal zich op moeten maken het fors groeiende aantal kankerpatiënten in de komende decennia, zo stelt het NKR. Daarbij zullen innovaties in de organisatie van zorg vereist zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top