Artikel

'Ggz-verpleegkundigen moeten geweld aangeven'

Als werknemers in de psychiatrie een stomp, klap of duw krijgen van een patiënt moeten zij eerder aangifte doen. Nu gebeurt dat te weinig, vindt bestuurster Jacqueline den Engelsman van Nu'91. De belangenorganisatie van de verpleging wil met de politie workshops geven om verpleegkundigen hierbij te helpen.

Vooroordelen over aangifte

“Medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) denken vaak dat geweld op de werkvloer erbij hoort. Maar dat is zeker niet het geval. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Daarom is het goed als er aangifte wordt gedaan,” aldus Den Engelsman. Volgens de bestuurster is niet bekend hoeveel gevallen van geweld en vernedering er zijn in de psychiatrie. Hoeveel aangiftes er per jaar gedaan worden is onbekend. Den Engelsman merkt vooroordelen op: “Verplegers denken vaak dat hun zaak toch niet behandeld wordt, of dat zij hun vertrouwensrelatie met de patiënt schaden. Dat is echter niet het geval.”

Dossier opbouwen

Den Engelsman zegt dat het regelmatig voorkomt dat een zaak geseponeerd wordt of niet eens in behandeling wordt genomen door de politie. “Maar door aangifte te doen, wordt er een dossier opgebouwd over een patiënt. In de loop van de tijd kan worden gekeken of deze misschien elders behandeld kan worden waar hij beter op zijn plaats is.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top