Artikel

Skipr 99: Andre Knottnerus

André Knottnerus ( ) is hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij is sinds 1 maart 2018 ook de voorzitter van de onafhankelijke adviescommissie die het experiment met gedoogde wietteelt gaat ondersteunen.

Knottnerus was van 2010 tot begin 2017 voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Van 2001 tot 2010 was hij voorzitter van de Gezondheidsraad (waarvan hij sinds 1996 vicevoorzitter was), en van 2009 tot 2013 voorzitter van de Sectie Geneeskunde van de KNAW. Sinds begin 2017 is hij  onder meer voorzitter van de Adviesraad van KWF Kankerbestrijding.

Hij begon zijn loopbaan als huisarts te Amsterdam en wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit aldaar. Hij volgde de opleiding tot epidemioloog aan de Universiteit Maastricht, waar hij in 1986 promoveerde op de evaluatie van diagnostiek. Hij werd in 1987 hoogleraar huisartsgeneeskunde, schreef diverse boeken en publiceerde vele artikelen in internationale en nationale wetenschappelijke tijdschriften over primary care, public health, en kwaliteit van zorg.1 Inmiddels zijn 68 wetenschappers zijn bij hem gepromoveerd.

Knottnerus was onder meer decaan van de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht, en oprichter/directeur van de door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) erkende onderzoeksschool Netherlands School of Primary Care Research (CaRe).


Knottnerus vervult naast de reeds genoemde functies diverse andere posities in wetenschap en volksgezondheid. Zo is hij voorzitter van de begeleidingscommissie Staat van Volksgezondheid en Zorg  (RIVM), voorzitter van de Klankbordgroep van het "Gezondheidsonderzoek gebruik gevaarlijke stoffen bij Defensie; POMS, chroom-6 en CARC", voorzitter van de Netherlands School of Primary Care Research (CaRe),  lid van de begeleidingsadviescommissie van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV, RIVM), lid van de Raad van Toezicht van Adelante (Revalidatiezorg Limburg), lid van de Raad van Advies van het Amsterdam Public Health Institute, lid van de Adviesraad van CORPUS reis door de mens,  lid van het Forum A tot Z van de Stichting Lezen & Schrijven, en lid van de Adviesraad van de Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij. Voorts is hij regelmatig voorzitter van externe visitatiecommissies van kennis- en overheidsinstellingen op het gebied van de volksgezondheid en de leefomgeving.

Internationaal actief is hij onder meer als editor-in-chief van het Journal of Clinical Epidemiology, en vice chair of the executive committee of the International Primary Care Research Leadership Programme, University of Oxford, UK.

In 2017 werd hij lid van het Curatorium van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. André Knottnerus is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

 

knottnerus
Notering 2018

geen

Notering 2017

49

Notering 2016

46

Notering 2015

51

Notering 2014

47

Notering 2013

14

Notering 2012

37

Notering 2011

geen 

Notering 2010

61

Notering 2009

geen 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top