Artikel

Skipr 99 Uitvergroot: Paul Smits - 89

“In 2009 hebben we meer patiënten gezien dan ooit.” Hiermee benoemt Paul Smits, voorzitter raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, zijn hoogtepunt van 2009. Het groeipercentage en absolute aantal wil hij niet zeggen. “Dat is bedrijfsgeheim.” Maar het is “fors meer”. De ambitie voor komend jaar: nog meer patiënten.

Meer patiënten

“Wij hebben hierin hard geïnvesteerd”, zegt Smits over de groei van het aantal patiënten dat naar zijn ziekenhuis komt. “Huisartsen zijn steeds meer gaan doorverwijzen naar ons. Dit komt onder andere doordat specialisten meer contact zoeken met de huisartsen en vaker overleggen.” Ook de drie huisartsbezoekers zorgen ervoor dat het ziekenhuis meer voor de huisartsen kan betekenen.

Aanbevelingsfrequentie

Smits noemt 2010 geslaagd “als we weer meer patiënten hebben”. Hiervoor bestaan harde doelstellingen. Naast doorverwijzende huisartsen zijn de patiënten zelf zeer belangrijk voor het ziekenhuis. “Wij meten de aanbevelingsfrequentie onder patiënten. Elke drie maanden bellen we zo’n 1200 mensen na om hun tevredenheid over het ziekenhuis en de zorg te meten.” Hier zit volgens Smits een constante positieve ontwikkeling in. “Het is elke keer iets beter.”

Patiëntendoorstroming

Parallel aan deze groei loopt het verbeteren van de patiëntendoorstroming. Smits leest nu het boek Het doel van Eliyahu Goldratt. Dat zit qua genre in tussen een roman en een managementboek. Het gaat over het bereiken van een doel; het wijst de weg naar het verbeteren van de patiëntendoorstroming. “Je moet steeds zoeken naar de zwakste schakel, het probleem oplossen en optimaliseren. Deze theorie past het ziekenhuis inmiddels drie jaar toe. De doorstroom van patiënten gaat hierdoor beter en sneller. Het is een kwestie van actief worden en goed zoeken”, zegt Smits. “En als je het doet, moet je het voor langere tijd doen en in het héle ziekenhuis.”

Nieuwbouw Maasstad Ziekenhuis

Een ander hoogtepunt van het afgelopen jaar is dat de nieuwbouw opschiet. Alles loopt volgens planning. In maart 2011 staat het nieuwe ziekenhuis er. Wat Smits deze week het meest bezig houdt, is de capaciteit daarvan. “Met het aantal patiënten lopen we voor op de plannen.” Maar dit levert geen problemen op voor het toekomstig ziekenhuis. “Het is een slim gebouw”, aldus Smits. “En we halen kantoorfuncties eruit zodat er meer plek voor patiënten is.”

Inspiratiebron

Paul Smits’ persoonlijke ambitie is om dit jaar een handicap te halen in golf. Hij speelt pas een jaar, ongeveer eens per twee weken. “Het presteren vind ik het leuke eraan. Je kunt op je eigen niveau, met je eigen doelstelling met iedereen spelen.” Verder heeft hij plezier in skiën en zeilen. Maar zijn inspiratiebron vormen de mensen om hem heen. “Zij komen met nieuwe ideeën en plannen. Die houden me scherp. Ze hebben iets gelezen of bedacht. Die gesprekken boeien me.”

Scoren voor de patiënt

De Skipr 99, de ranglijst van de invloedrijkste zorgbestuurders, mist een belangrijk criterium, vindt Smits. “Met bestuurlijke drukte scoor je hoog, maar daar wordt de patiënt niet per se beter van. Ik zou graag willen zien wat die mensen doen om de patiëntenzorg beter te maken.”

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Roosnek

11 maart 2010

De heer drs. Paul Smits kent kennelijk het begrip schuldbesef niet. Hij heeft geen spijt van zijn aangifte van al die moorden in het JKZ, die achteraf volgens zelfs een Nobelprijswinnaar een onzinnige gedachtesprong bewezen werd verklaard. Deze aangifte kon alleen tot stand komen door een deficiëntie in de logisch denken van o.a. de heer Smits. Op 17 maart aanstaande is de laatste inhoudelijke zitting. Lucia de B. heeft tot 2 april 2008 2300 dagen vastgezeten en een rechtzijdige verlamming opgelopen als gevolg van een beroerte en de daarop slechte nazorg.

Voor de heer Smits is de zaak gesloten. Zou de heer Smits wat geleerd hebben?

Gill

11 maart 2010

Interesting. In a week's time the Lucia case will be closed again, but this time with the result that it's clear that a load of big big managerial mistakes were made at JKZ in 2001 and the next couple of years. As well as big big big medical mistakes in the couple of preceding years. I hope that the medical community will learn from those mistakes. Those who do not learn from history are condemned to repeat it.

le Pair

11 maart 2010

We moeten niet haatdragend zijn en op de man spelen. Meneer Smits moet maar gauw gaan skiën en golfen en zich vooral niet meer met de gezondheidszorg bezig houden. Dan wordt hij gelukkig, zijn de patiënten er beter aan toe en komen geen onschuldige verpleegsters in de gevangenis.

Puntje

20 juli 2011

Doelstelling ; nog meer patiënten?? Bruto of netto????

Tsjonge tsjonge. Deze meneer heeft er baat bij als het slechter gaat met de maatschappij.

Hij roept op ; IK WIL MEER ZIEKE MENSEN HEBBEN!

Jansen

20 juli 2011

"Wij hebben hier hard in geinvesteerd" zegt Smits. Het enige waarin deze zakkenvuller wil investeren is in zichzelf. Of is toucheren van 4 ton géén zakkenvullerij ?
Om met Koot en Bie te spreken: "Moge wij ééven overgeve?"

Zitters

21 juli 2011

Duidelijk is die prachtige VVD kletskoek: de patient wil kiezen, ook nog een gevaarlijk verhaal is geworden. Het privatisering is in de zorg meer dan levensgevaarlijk.
Men( de zorgverleners ) hebben niet eens de tijd om zich fatsoenlijk om te kleden, geen tijd voor de patient, alleen het aantal patienten is belangrijk........
Hoe ze uit het ziekenhuis komen, dat maakt Paul Smits niet uit. Hij wordt immers betaald per patient ( dead or alive)

Peeters

21 juli 2011

Zakkenvullers als Smits zouden met pek en veren door de straten moeten worden gereden. Hoeveel doden heeft ie op zijn geweten? Denk maar niet dat ie er vor gestraft gaat worden, hij maakt immers deel uit van het old-boys netwerk, waar men elkaar de baantjes toeschuift en de eigen exorbitante beloningen toebedeeld..

Anoniem

29 juli 2011

Niet zo goed mogelijke zorg bieden, maar 'zoveel mogelijk zieken binnenkrijgen', dat is de doelstelling van deze figuur.
Dan komt een ziekenhuisbacterie altijd goed van pas...

Top