Artikel

Congres Volksgezondheid: samenwerking in zorg is recht van patiënten

Datum: donderdag 8 en vrijdag 9 april 2010Locatie: De Doelen, RotterdamKosten: 2 dagen: 300 euro, 1 dag: 190 euroOrganisatie: NCVGZInschrijven: www.ncvgz.nl

Op donderdag 8 en vrijdag 9 april wordt in De Doelen in Rotterdam het jaarlijkse Nederlands Congres Volksgezondheid gehouden (NCVGZ). Hét congres voor iedereen die werkzaam is op het brede gebied van volksgezondheid; in het onderzoek, zorgpraktijk, beleid en onderwijs. Het thema van dit jaar is ‘Preventie en zorg, beter in balans’.

Een moeder zit met haar pasgeboren baby in de wachtkamer bij het consultatiebureau, de kinderarts blijkt niet op de hoogte te zijn van de medische voorgeschiedenis van het kind en bij doorverwijzing naar het ziekenhuis moet de moeder deze hele geschiedenis bij elk consult herhalen. De Nederlandse gezondheidszorg is een eilandenrijk, waarin de oversteek van eiland naar eiland niet zonder gevaar is. Problematische toegang tot de zorg, onnodige diagnostiek, misverstanden over voorlichting en vaak vertraagde behandeling zijn aan de orde van de dag. Redenen waarom patiënten onzeker worden en gefrustreerd raken over de dokter, de verzekeraar, of de overheid.

Een goede samenwerking tussen zorgprofessionals is een recht van patiënten. En het is een noodzaak om aan de groeiende zorgvraag te kunnen voldoen in het licht van landelijke bezuinigingen in de zorg. Het NCVGZ biedt ideeën en oplossingen om de samenwerking tussen preventie en zorg te verbeteren en de bezuinigingen het hoofd te bieden. Om de volksgezondheid weer ten dienst te stellen van de patiënt. Academische werkplaatsen laten zien wat zij nu al doen om de zorg in de wijken te verbeteren, zodat professionals in staat zijn aan de slag te gaan.

Urgente thema’s

Aandacht voor de balans tussen preventie en zorg heeft een grote maatschappelijke prioriteit. Demissionair minister Ab Klink van volksgezondheid zal daarom aanwezig zijn om een tip van de sluier op te lichten van zijn nieuwe preventienota. Roel Coutinho van het RIVM zal samen met zijn Amerikaanse collega van het CDC (het Amerikaanse RIVM) ingaan op de lessen die we geleerd hebben over de rol van communicatie bij infectieziekten, zoals de Mexicaanse Griep. Daarnaast zal tijdens het congres de jaarlijkse V&W prijs uitgereikt worden. En in meer dan 80 workshops en deelsessies wordt ingegaan op actuele thema’s als de Q-koorts, vaccinatiecampagnes, perinatale sterfte, alcoholmisbruik, gezondheid in probleemwijken, de rol van scholen en ouderenzorg.


>> Terug naar de agenda <<

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top