Artikel

Resultaten onderzoek Integrative Medicine

De resultaten van onderzoek van Skipr in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, NIKIM en Mednet naar de betekenis van Integrative Medicine in Nederland in het beleid en op de werkvloer van zorginstellingen.

Aantal respondenten: 162
Bestuurders & managers: 27
Artsen & specialisten: 72
Overig: 63

Zorginnovatie op het gebied van de arts-patiënt-relatie

Van de respondenten geeft 52,5% aan dat in de zorginstelling te doen, maar zou wel meer erover willen weten en meer middelen willen hebben om er meer mee te kunnen doen. De ondervraagden geven aan wel heil te zien in een coachende arts die motivationele gesprekken voert.

Zorginnovaties die gericht zijn op preventie en eigen verantwoordelijkheid van de patiënt (leefstijlcoach en Health Buddy)

Van de respondenten geeft 54,9% aan dat preventie en eigen verantwoordelijkheid onderdeel zijn van de zorgprogramma’s. Ook hier zouden meer middelen welkom zijn.

Hoeveel respondenten denken dat de volgende technieken een positieve aanvulling zijn op de reguliere behandeling?

Mind-body therapieën, zoals meditatie, visualisatie, mindfulness en hypnose - 79% vindt dit positief. 54,3% zou het graag in eigen instelling zien.
Voedingssupplementen als visolie en probiotica – 59,3% vindt dit positief. 41,4% zou het graag in eigen instelling zien.
Leefstijltherapieën (bewegen en ontspanning) – 90,1% vindt dit positief. 71,0 zou het graag in eigen instelling zien.
Chinese behandelwijzen (acupunctuur of acupressuur) -  61,1 % vindt dit positief. 25,3 % zou het graag in eigen instelling zien.
Manuele behandelwijzen (massage, chiropractie, osteopathie) – 62,3 % vindt dit positief. 32,1% zou het graag in eigen instelling zien.
Kruiden, 37,7% vindt dit positief. 20,4% zou het graag in eigen instelling zien.
Kunstzinnige therapieën (muziek/schilderen) 61,1 % vindt dit positief. 37,7% zou het graag in eigen instelling zien.
Energetische behandelingen (therapeutic touch en homeopathie) 40,1% vindt dit positief.  22,2 % zou het graag in eigen instelling zien.

Complementaire technieken

Over aanvullende technieken in het algemeen zou 70,4 % graag zien dat er meer onderzoek naar wordt gedaan. En eenzelfde aantal staat niet onwelwillend tegenover introductie van aanvullende behandelingen. Vooral een helende omgeving wordt gezien als positieve ontwikkeling. 75,9% van de ondervraagden vindt dat een prettige omgeving de genezing van de patiënt bevordert. Ruim eenderde van de ondervraagden kent het concept Integrative Medicine (37%).

Meer weten? Lees het juninummer van Skipr magazine

Bestel het Skipr magazine van juni 2010
of abonneer u op Skipr magazine.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top