Artikel

Mijn persoonlijke helden

Wat maakt iemand tot een persoonlijke held? Niet dat hij een BN’er is. Wel dat hij iets doet dat ik niet zou  kunnen, willen of durven. Mijn helden: verpleegkundigen.Door Kluun. Uit: Skipr Magazine 11, november 2009

Nelis Vogelenzang verzamelt foto’s. Hij laat zich met zoveel mogelijk BN’ers op de foto zetten en wil zo zelf BN’er worden. “Waarom wil je dat eigenlijk?” vroeg een journalist hem eens. “Omdat dan iedereen aardig tegen je is.”  Nelis (70) is verstandelijk gehandicapt, maar zijn analyse is zo scherp als een fileermes. Mensen vinden het interessant om met BN’ers om te gaan, gezien te worden en niet alleen Nelis vindt het spannend om met je op de foto te gaan.

Ik behoor nu een jaar of wat tot de Bekende Nederlanders en ik heb gemerkt dat alleen daardoor een significant hoger percentage mensen dan vroeger aardig tegen me is. Tuurlijk, er zijn hordes mensen die mij wel kunnen schieten en mijn boeken liefst ritueel zouden verbranden. Als  ik ’s avonds lekker wil slapen, moet ik die avond niet per ongeluk mijn eigen naam Googlen want dan gaat er een beerput aan ongecensureerde beledigingen en frustraties open. Maar in mijn gezicht is iedereen aardig.

Ja, Nelis, je hebt gelijk, zo werkt het. De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een BN’er zijn uitstekend te noemen. In de ogen van sommige mensen ben je een held omdat je een paar boeken hebt geschreven en omdat je daardoor regelmatig met je kop op tv komt. Vriendelijke hoofdknikjes op straat, gastenlijstplekjes, premières, biertjes, cd’s, foto’s, schilderijen, tekeningen en boeken.

Twee jaar geleden presenteerde het Rijksmuseum de tentoonstelling Held. Men vroeg mij wie mijn Nederlandse held eigenlijk was. Wat maakt iemand tot je persoonlijke held, dacht ik? Ik formuleerde de vacature-eisen voor een held (m/v): 1. Een held doet iets dat ik niet zou kunnen. 2. Een held doet iets dat ik niet zou durven. 3. Een held doet iets dat ik niet zou willen.
Daarmee vielen alle grote voetballers, acteurs, rockzangers en DJ”s af. Zij doen allemaal iets dat ik heel graag zou willen kunnen. Schrijven is leuk, maar ik kan me niet voorstellen dat er ook maar één jongentje is (nu ja, behalve Harry Mulisch dan) die er op zijn achtste ervan droomde om schrijver te worden.

Beroepsgroep

Ik koos dus geen BN’ er als held. Ik koos een beroepsgroep. In de laatste twee jaren van het leven van mijn eerste vrouw heb ik internisten, chirurgen, oncologen, radiologen, psychologen en vooral veel verpleegkundigen ontmoet.

Die laatste groep, stuk voor stuk Onbekende Nederlanders, zijn mijn helden geworden in de tijd dat mijn vrouw ziek was. In het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam liep een verpleegkundige rond die er dag in dag uit in slaagde zijn patiënten, van wie de meeste terminaal of onderweg waren, te laten lachen. Grappen, grollen, geintjes, gesprekken en tussendoor ook nog bedden opmaken, infusen aanleggen, kotsbakjes en pispotten leeggooien ook. Een held tot de zoveelste macht. Deze jongen en zijn immer aanwezige goed humeur staan sindsdien voor mij symbool voor de verpleegkundige.
Ik zou nooit kunnen, willen en durven wat hij en al zijn collega’s dag in dag uit doen. Verpleegkundigen, jullie zijn mijn helden. Deze BN’ er schrijft nederig verder aan zijn boekjes.


Kluun (Raymond van de Klundert) is de auteur van bestsellers als ‘ Komt een vrouw bij de dokter’, ‘De weduwnaar’ en ‘ Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van der Sloot

4 juli 2010

Inderdaad Kluun, met 38 tropenjaren in de zorg kom ik ze dagelijks tegen de echte helden. Afgelopen week zag ik ze bezig tijdens barre temperaturen op de werkvloer van meer dan 30 graden. Zichzelf geen moment rust gunnend om even uit te puffen of te verkoelen. Of de duvel er meespeelt had ik alle dagen avonddienst en zoals altijd verlieten de hoge heren op het heetst van de dag het pand. Hun blikken beschaamd afgewend toen ik ze tegemoed fietste. Ons soort mensen kan absoluut niet tegen extremen en als Oranje speelt moeten ze ook altijd op tijd thuis zijn.

Top