Artikel

Skipr 99 Uitvergroot: Loek Winter - 55

Het nieuwe kabinet en de aangekondigde bezuinigingen zijn koren op de molen van zorgondernemer Loek Winter: “De druk neemt toe; de kansen nemen toe.”

Efficiënter werken

Zorgondernemer Loek Winter, eigenaar van meerdere diagnostische centra in verschillende steden en van de MC Groep met locaties in Lelystad, Emmeloord, Dronten, wil met een keten van ziekenhuizen twintig procent efficiënter werken dan het gemiddelde ziekenhuis in Nederland. Dat betekent nog een aantal ziekenhuizen erbij kopen.

Keten van samenwerkende ziekenhuizen

Dit plan loopt goed. “We zijn nu in gesprek met vijftien ziekenhuizen. Maar het kan nog wel even duren”, zegt Winter. Bestuurders hebben volgens hem moeite het roer uit handen te geven. Dat is volgens de zorgondernemer echter wel nodig voor om de keten steviger te maken. Een keten van samenwerkende ziekenhuizen kan met meer ‘kracht’ optreden naar leveranciers. En door het vormen van een keten ontstaat meer financiële slagkracht voor ict-ontwikkelingen als het EPD.

Geld besparen

In de huidige situatie willen ziekenhuizen veelal hun autonomie handhaven. Winter is daarom ook bezig voorstellen te doen om alleen de bedrijfsvoeringen samen te voegen, zodat zij bijvoorbeeld als één keten kunnen optreden naar leveranciers. “Dit levert twintig procent korting op”, zegt Winter. Hij rekent even door: “Een ziekenhuis bespaart zo op 100 miljoen toch zo’n 6 á 7 miljoen euro alleen al op leveranciers.” Winter ziet het liefst samenwerking op meer gebieden, want zo kan er nog veel meer bespaard worden. En dat geld kan beter aan de zorg worden besteed.

Cliëntgestuurde zorg

“Marktwerking is een middel, geen doel. Cliëntgestuurde zorg is het sleutelwoord. Cliënten betalen levenslang een verzekeringspolis. Het is zaak om zorg zo klantgericht mogelijk aan te bieden. Dat is de plicht van de zorgaanbieder: zo klantgericht mogelijk werken. Maar niet alle zorg is geschikt voor de markt. Denk aan oncologie, traumatologie. Op deze gebieden heeft competitie geen zin. Niet alles wordt beter van concurrentie, niet alles heeft baat bij marktwerking. Je kan dus niet voor of tegen marktwerking zijn.”

'Werk is veelbepalend'

Zijn persoonlijke ambitie dit jaar is consolideren. “Een pas op de plaats maken om alles geregeld te krijgen, te stroomlijnen.” Naast zijn werk heeft Winter geen andere inspiratiebronnen nodig.  “Mijn werk is veelbepalend”, zegt Winter.

Hardlopen

Naast zijn werk sport hij regelmatig. “Twee keer per week, waarvan één keer met de hele DC Groep in Den Haag, Bussum of Almere. Dat zijn in totaal 250 man verdeeld over de verschillende locaties.” Winter loopt elk jaar de halve marathon in Amsterdam, de Dam-tot-Dam-loop, de Cityrun in Hilversum en een keer per jaar met collega’s een wedstrijd in het buitenland. “Dit jaar in Turkije.”

Boeken

Behalve de managementbestsellers Als Disney de baas was in uw ziekenhuis door Fred Lee en Opkomst en ondergang van DSB, noemt Winter enkele titels die zijn interesse in personen en visies duiden. Bijvoorbeeld het boek Neuroseleer door professor P.C. Kuiper. “Het is interessant om goed in de gaten te hebben wie je tegenover je hebt. Zo kan je iemand betere voorstellen doen. Dat leidt tot beter presteren”, aldus Winter.

Eckart's notes

Verder noemt Winter het boek Eckart's notes door Eckart Wintzen. Dat gaat over zijn visie hoe je een bedrijf moet runnen. Eckart Wintzen (1939-2008) wordt beschreven als een van de meest spirituele, creatieve en onorthodoxe ondernemers van Nederland.  Wintzen geeft  zijn visie op het ondernemerschap en schrijft over de succesformule waarmee hij BSO/Origin liet groeien van eenmansbedrijf tot een multinational met 10.000 medewerkers.
Winter: “Eckart Wintzen is voorstander van de cellentheorie, het opdelen van een bedrijf in kleinschalige businessunits. Dat leidt volgens hem tot meer kwaliteit; betere resultaat-verantwoordelijkheid en mensen letten meer op de klanten.” Winter neigt zelf ook hiernaar: “Alle ZBC’s hebben maar vijftien tot twintig man personeel.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

WEISSMeghan

1 juli 2011

Don't have cash to buy a house? You should not worry, just because that is achievable to get the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> to resolve such problems. Therefore get a collateral loan to buy everything you need.

Top