Artikel

Greet Prins voorspelt chaos in gehandicaptenzorg

De kabinetsplannen met zorg voor verstandelijk gehandicapten gaan voor chaos zorgen. Dit voorspelt Philadelphia-directeur Greet Prins.

Goed idee

In de Volkskrant zegt Prins het een goed idee te vinden dat de zorgverzekeraars verantwoordelijk worden voor gehandicapten die in een instelling wonen. Grote problemen voorziet ze als de gemeenten verantwoordelijk worden voor de ondersteuning van gehandicapten die zelfstandig wonen.

Bureaucratie

“Dan krijg ik te maken met zo'n 220 gemeenten waar Philadelphia cliënten heeft.  Al die gemeenten moeten kennis opbouwen. Als zij tegelijkertijd ook nog eens verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg, zoals het kabinet aankondigt, kan dat een enorme chaos geven. Bij ons dreigt een enorme bureaucratie als we contact met al die gemeenten moeten onderhouden. Als zij de gehandicaptenzorg gaan aanbesteden, dreigen dezelfde problemen als bij de thuiszorg. Inschrijving op zo'n aanbesteding is een enorme klus.”

Voorziening

Prins voorziet ook op een ander punt vergelijkbare problemen als bij de thuiszorg. Bij zorg die de gemeenten uitvoeren is sprake van een voorziening. “Dat betekent dat als het geld op is, er geen zorg wordt gegeven.”  Bij de zorg die verzekeraars gaan regelen bestaat dat probleem niet omdat daar het recht op zorg blijft bestaan

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Tomas Jansma

2 november 2010

Mee doen in een aanbesteding op zo'n grote schaal is inderdaad een hele klus. Waarbij men zich bij de gemeenten en 'de thuiszorg' meerdere keren heeft verslikt door te laag in te zetten.Overigens vind ik het merkwaardig dat men 'de thuiszorg' altijd op een hoop gooit. Het merendeel van 'de thuiszorg' valt niet onder de gemeenten (WMO) maar onder de AWBZ en dus tot nu toe onder de zorgkantoren met daaronder de uitvoerende bedrijven/stichtingen.Dat er kritisch gekeken wordt naar de bestedingen in andere sectoren dan de thuiszorg vind ik een zeer goede ontwikkeling. De gehandicapten zorg en GGZ zijn er altijd zeer genadig van afgekomen daar waar 'de thuiszorg' al een jaar of tien bezig is met 'uurtje factuurtje' en steeds meer de tering naar de nering heeft moeten zetten.Overhead en bijvoorbeeld 'span of control' zijn zaken waarbij nog een aardige slag te maken valt...Dat men te maken heeft met 220 gemeenten zegt gelijk iets over de schaalgrootte. Wanneer je de ambitie hebt om groot te worden zul je ook te maken krijgen met dit soort aanbestedingen - gemeenten of niet - en zal de organisatie hier op ingericht moeten zijn. Of deze ontwikkeling - grote organisaties - wenselijk is vraag ik mij af.

Top